Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 6.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kdo chce vést město: Známé tváře, nováčci i politické přestupy. Prostudovali jsme hlasovací lístek

VOLBY 2022

6.9.2022

Autor: Jan Procházka

Kdo povede město příští čtyři roky? O tom už na konci září rozhodnou voliči. Ti si mohou vybrat z jedenácti uskupení, u komunálních voleb navíc platí, že své sympatie mohou lidé rozdělit mezi více subjektů. Na hlasovacím lístku najdete nové tváře i známá jména, některá dokonce v novém kabátě.

Kompletní přehled stran a hnutí, všech jejich kandidátů a odkazy na webové stránky či profily najdete v našem praktickém přehledu.

Trend voleb: koalice

V Olomouci letos do komunálních voleb kandiduje jedenáct stran a uskupení. Je to méně, než před čtyřmi roky, zejména proto, že řada uskupení se rozhodla spojit síly a jít do boje jako koalice. Týká se to zejména občanských demokratů, lidovců a TOP 09, kteří stejně jako v loňských volbách do sněmovny soupeří o vaše hlasy pod značkou SPOLU.
Podobný pakt podepsali i Starostové a Zelení, kteří k sobě přibrali i "Nezávislé olomoucké osobnosti".
I Piráti se v souboji o zastupitelstvo rozhodli vstoupit do koalice, nikoliv však se svým vládní partnerem, ale s hnutím ProOlomouc.
Ideově se k sobě přiblížila i Okamurova SPD a Trikolora. Do zastupitelstva by se konečně chtěly probojovat i strany, které zatím vždy skončily "pod čarou". Svobodní, Soukromníci, Koruna Česká a Konzervativní strana ze svých řadách posílají do boje patnáct kandidátů.

Který z nich bude primátorem? Horní řada zleva: Miroslav Žbánek (ANO 2011), Markéta Záleská (SPOLU), Andrea Hanáčková (STAN a Zelení), dolní řada zleva: Otakar Štěpán Bačák (SpOLečně), Tomáš Pejpek (ProOlomouc a Piráti) a Pavel Jelínek (SPD a Trikolora)

Na lístku se křížkuje, vybírat můžete napříč spektrem

V komunálních volbách nemusíte preferovat jen jednu stranu. Máte totiž k dispozici rovných čtyřicet pět hlasů, tedy přesně tolik, kolik je volených zástupců. Pozor ale na populární kroužkování, v komunálních volbách se totiž křížkuje! Můžete zakřížkovat celou stranu, případně křížky rozdělit jednotlivým kandidátům napříč spektrem. Ale pozor. Pokud přidělíte křížek volební straně a zároveň kandidátům stejné strany, hlas je platný pouze pro danou stranu, pro zakřížkované kandidáty se hlasy nepočítají. Můžete ale zakřížkovat jednu stranu a zbylé křížky dát kandidátům z jiného uskupení. Výpočet je potom prostý. Zakřížkovaná strana dostane vaše hlasy mínus křížky pro kandidáty odjinud. Pozor, stranu můžete zakřížkovat pouze jednu! Pokud se rozhodnete pro křížkování, dejte si také pozor, nesmíte překročit číslo čtyřicet pět, jinak by byl celý hlasovací lístek neplatný.

Když vyjmete z modré obálky arch, nadepsaný hlasovací lístek, možná se ušklíbnete, protože zdrobnělina u plakátu 59 krát 85 centimetrů opravdu není na místě. Vysvětlením je zmiňovaná možnost hlasovat pro více subjektů, nařízení proto ukládá, že pro přehlednost musí být všechny subjekty na jednom listu. Buďme tedy rádi, že olomoucké zastupitelstvo má jen 45 členů a že letos kandiduje jenom jedenáct uskupení.

Kdo jsou lídři?

Tváře žen a mužů, kteří by se chtěli stát příštími primátory v současné době zaplavily město. O mnohých se toho ale ví poměrně málo. K těm ale určitě nepatří současný primátor Miroslav Žbánek z hnutí ANO 2011, který v rámci jednotné stranické kampaně tvrdí, že "za něj je líp". Někdejší lesnický projektant opustil soukromý sektor v roce 2007, později se stal manažerem Úřadu Regionální rady Střední Morava, tedy instituce, která měla mimo jiné dohled nad rozdělováním evropských peněz. Do Babišova hnutí vstoupil v roce 2013, kandidoval za něj do poslanecké sněmovny, ale neuspěl. O tři roky později se stal náměstkem ředitele pro správu majetku ve Správě železniční dopravní cesty. Primátorem je od roku 2018.

Ve veřejném životě se už mnoho let angažuje i lídryně koalice SPOLU Markéta Záleská. Původní profesí překladatelka má za sebou bohatou nepolitickou kariéru. Spolu s manželem Davidem překládala nejen knihy, ale i filmy či seriály. V devadesátých letech zakládala radniční infocentrum, stojí za iniciativou, která spustila obnovu Korunní pevnůstky a dala vzniknout Muzeu olomoucké pevnosti, taktéž je zakladatelkou tradice farmářských trhů. V aktivní politice je poslední čtyři roky, coby náměstkyně primátora má v kompetencích kulturu, sport a cestovní ruch.

Koalici STAN a Zelení vede divadelní teoretička Andrea Hanáčková. Ta je známá jako dlouholetá vedoucí Katedry divadelních a filmových studií. Předtím však působila na volné noze jako rozhlasová dokumentaristka. Olomoucké zastupitelstvo už zevnitř zná, zvolena do něj byla v roce 2018.

Hnutí SpOLečně postavilo letos do svého čela Otakara Štěpána Bačáka. Než se připojil k hnutí, působil mnoho let v dopravním podniku jako ekonomický náměstek. Ve volbách v roce 2018 ale neuspěl, SpOLečně totiž oproti očekávání získalo pouze tři zastupitelské mandáty. Stalo se však příslovečným jazýčkem na vahách a dostalo pozvánku k vládnutí. Už na jaře 2019 ale mělo na stole kauzu, názorově se s ním rozešel dosavadní náměstek primátora Pavel Hekela, bývalý ředitel Moravského divadla. Ten nakonec na funkci rezignoval a složil i mandát zastupitele. Hnutí za nástupce vybralo právě Bačáka. Aby se mohl zabydlet ve vyprázdněné kanceláři, musel se nejprve stát i zastupitelem. Jako náhradník však figuroval až na pátém místě. Na první pozici přeskočil proto, že mu předcházející čtyři náhradníci dali přednost a Bačák se tak stal náměstkem primátora, funkci vykonává dodnes.

V čele kandidátky ProOlomouc a Pirátů je architekt Tomáš Pejpek. Ten se v olomoucké politice angažuje už řadu let, doposud však vždy seděl v opozičních lavicích. Je známým odpůrcem výškových staveb poblíž centra, angažoval se v kauze Šantovka Tower. Mimo jiné je však i spoluautorem vily na sile u tržnice. V současné době působí jako městský architekt v Jeseníku.

Lídrem koalice SPD a Trikolory je Pavel Jelínek. Ten svou kariéru začal v armádě, od druhé poloviny osmdesátých let učil výpočetní techniku na vojenské katedře univerzity v Žilině. Oboru se věnoval i v podnikání, byl ředitelem a majoritním akcionářem společnosti Merit Group. Ta byla podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže součástí kartelu na IT zakázku pro kraj, společně s několika dalšími firmami z regionu. Kauza se táhla přes deset let, dohru měla letos v dubnu, kdy úřad potvrdil pokuty ve výši desítek milionů korun. Firmy to označily za šikanu. Jelínek společnost opustil v roce 2015. V témže roce vstoupil do SPD. Nebylo to ale jeho první poltické angažmá. V letech 2006 až 2014 seděl v olomouckém zastupitelstvu za ODS. Nová strana ho nakonec vynesla až do parlamentu, v říjnu 2017 se stal poslancem. Od roku 2016 je též krajským zastupitelem. Angažuje se i jako předseda občanského sdružení Promeritum, které se snaží zdůraznit důležitost kvalitní péče o pacienty ve zdravotnických zařízeních. 

Kandidátky pod drobnohledem: veteráni i nováčci

Při studiu volebního archu můžete narazit na celou řadu známých jmen, ať už politiků či jiných osobností veřejného života. Najdete tam také dva muže, kteří současně kandidují i do Senátu. Na kandidátce ANO 2011 je to Milan Brázdil, záchranář a současně poslanec. Zatímco druhé funkce by se v případě úspěchu v senátních volbách musel vzdát, funkce zastupitele je s členstvím v Horní komoře slučitelná. Na kandidátce STANu pak najdete právníka Michala Malacku. I on za toto hnutí kandiduje do Senátu. Někdejší nejmladší děkan olomoucké právnické fakulty je v současné době prorektorem. Kandidátce STAN pak z pozice posledního kryje záda současný hejtman Josef Suchánek.
Na kandidátce ANO 2011 najdete také zajímavá jména. Hned s číslem tři bojuje Miloslav Tichý, místní marketinkový specialista hnutí, v současné době neuvolněný radní. Primátor Žbánek ho po minulém vítězství žertem označil jako "olomouckého Marka Prchala". Mezi kandidáty najdete i někdejšího lídra z roku 2014 Milana Ferance. Někdejší manažer Agrofertu a od roku 2017 poslanec bývá považován za jednoho z vlivných mužů Babišova hnutí. I on je v současné době neuvolněným radním.

Remake slavného Babišova polibku. Po volbách v roce 2018 se takto radoval budoucí primátor Miroslav Žbánek s marketinkovým specialistou a budoucím radním Miloslavem Tichým. Budou se podobně radovat i letos?

Foto: Jan Procházka

Hnutí SpOLečně má na kandidátce například svého zakladatele a hlavního donátora Roberta Runtáka. O bývalém šéfovi exekutorského úřadu je v posledních letech v Olomouci slyšet hlavně kvůli centru Telegraph, které vybudoval poblíž nádraží. Pravidelně tam pořádá výstavy i kulturní program, prostor zároveň slouží i jako coworkingové centrum a sbírá četná uznání. Na stejné kandidátce najdete i jméno Martin Rak. Dlouholetý marketinkový manažer fotbalové Sigmy dnes působí v ostravském Baníku. Za SpOLečně kandiduje například i ředitel pivovaru Tvarg David Kapsia. A mezi zájemci o křeslo zastupitele je i někdejší lídr hnutí Stanislav Flek. Dlouhovlasý podnikatel v zahradnictví sice před čtyřmi roky dovedl hnutí ke třem mandátům, do vyšších pater politiky ale nevystoupil.
Na společné kandidátce ProOLomouc a Pirátů narazíte na jméno Jana Žůrka. Spoluzakladatel Divadla na cucky a jeho dlouholetý ředitel se stal profesionálním politikem po posledních krajských volbách, které ho vynesly do křesla krajského radního pro kulturu. Za Piráty kandiduje do zastupitelstva i někdejší místopředseda stany a bývalý poslanec Vojtěch Pikal. Ten letos v lednu překvapil, když pozastavil členství ve straně, které však už v březnu obnovil. Na kandidátce je i bývalý šéf Lesů města Olomouce Roman Šimek, který společnost vedl skoro dvacet let, v roce 2011 byl ale poněkud kontroverzně odvolán, údajně proto, že místo bylo rezervováno jako politická trafika.

Bezesporu největší stálicí olomoucké radnice je Martin Major (ODS). Náměstkem primátora je nepřetržitě od roku 2006, zastupitelem ještě o čtyři roky déle. Po rezignaci Martina Novotného byl od jara do podzimu 2014 i primátorem. Po loňských sněmovních volbách se stal i poslancem. Do zastupitelstva letos kandiduje ze sedmé pozice.

Foto: Jan Procházka

Jak už bylo řečeno, koalici SPOLU tvoří ODS, lidovci a TOP 09. I u nich najdeme známá jména s bohatou historií. Mezi kandidáty nechybí občanský demokrat Martin Major, dlouholetý náměstek primátora a krátký čas i primátor. Od loňského podzimu kromě olomoucké radnice působí i jako poslanec. Bývalým náměstkem primátora je i vysokoškolský pedagog Aleš Jakubec z TOP 09. Ten je v současné době náměstkem hejtmana. Za lidovce kandiduje architekt a mimo jiné také majitel Hospůdky u Kuděje Michal Giacintov, v současné době další neuvolněný olomoucký radní. Tím je i Jan Holpuch z ODS, IT specialista a autor mnoha webů. Holpuch v minulosti působil jako náměstek primátora. Mezi kandidáty za koalici je i šéf představenstva fotbalové Sigmy Petr Konečný, ředitelka vědecké knihovny Iveta Tichá či další veterán olomoucké politiky Ladislav Šnevajs, současný ředitel hřbitovů.
A známá jména najdete i na kandidátce SPD a Trikolory. S číslem pět vyráží jako nestraník do volebního klání frontman legendární olomoucké kapely Calibos Miroslav Spilka, v barvách Trikolory pak bojuje o zastupitelské křeslo známý novinář Pavel Ryšlink.

Známé tváře v novém kabátě

Z hlasovacího lístku se letos zdánlivě vytratila sociální demokracie. Ta má za sebou řadu debaklů, její zástupci už nesedí ani ve Sněmovně, ani v zastupitelstvu kraje a v tom olomouckém měla poslední čtyři roky pouhé dva zástupce. Značka ČSSD je v současné době zřejmě spíše stigmatem, jména, spjatá se stranou, která městu dlouhé roky vládla, na hlasovacím lístku najdeme a na kandidátce nového uskupení Olomoučané. Kromě několika jmen se jedná vesměs o členy ČSSD. Hned na čtvrté pozici figuruje Yvona Kubjátová, někdejší náměstkyně hejtmana, mezi uchazeči o křeslo zastupitele je i historik Pavel Urbášek, bývalý náměstek olomouckého primátora. Neznámé není ani jméno primářky transfuzního oddělení Dany Galuszkové, či někdejšího poslance Romana Váni. Mezi bezpartijními pod hlavičkou Olomoučanů kandiduje třeba fotbalista Roman Hubník či politolog Pavel Šaradín.
Přestupy ale najdeme i na kandidátce dalších uskupení. Hned dva bývalí náměstci primátora jsou na kandidátce STAN a Zelených. Ještě v barvách TOP 09 působili jako náměstci na olomoucké radnici Eva Machová a Ivo Vlach. Architekt David Helcel zase minulé čtyř roky seděl v zastupitelstvu v barvách hnutí ProOlomouc. Za stejné uskupení kandidoval před čtyřmi roky i další architekt Petr Daněk.
I trojka na kandidátce koalice SPOLU, právnička Dominika Kovaříková, nyní v barvách TOP 09, se poprvé do zastupitelstva podívala v roce 2014 coby lídryně uskupení Občané pro Olomouc, silně propojeného s tehdejší Stranou zelených. O čtyři roky později už byla dvojkou TOP 09.
Na kandidátce hnutí SpOLečně je na třetí pozici jméno herečky Ivany Plíhalové. Ta ve volebním období 2014 až 2018 seděla v zastupitelstvu v barvách ODS, před čtyřmi roky se ale stala výraznou tváří nově založeného hnutí, které společně s ODS, lidovci a ANO tvoří současnou radniční koalici.
Za zmínku stojí i lékař Pavel Andrš, jehož jméno najdete na společné kandidátce Svobodných, Svobodných, Koruny České a Konzervativní strany. Ten si už vedení města vyzkoušel, za uskupení Olomouc 21 byl neuvolněným členem rady v letech 2000 až 2002. Nyní ho nominovali Monarchisté.