Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 5.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Jak na komunální volby: Na hlasovacím archu se křížkuje, můžete vybírat kandidáty z více stran

VOLBY 2022

22.9.2022

Jan Procházka

Systém hlasování v komunálních volbách je vůbec nejsložitější ze všech voleb v Česku. Jako volič totiž nemáte k dispozici pouze jeden hlas, ale jejich počet je shodný s počtem členů zastupitelstva. V případě Olomouce je to tedy 45 hlasů, které můžete rozdělit napříč spektrem. Máte tedy možnost dát všechny hlasy jedné straně, nebo si vybrat vám sympatické kandidáty z více uskupení, případně možnosti kombinovat. Je to na vás, musíte si však dát pozor na pár úskalí.

Když vyjmete z modré volební obálky arch, nadepsaný hlasovací lístek, možná se ušklíbnete, protože zdrobnělina "lístek" u plakátu 59 krát 85 centimetrů opravdu není na místě. Je to však dané nařízením, pro přehlednost musí být všechny subjekty povinně na jednom listu. Buďme tedy rádi, že olomoucké zastupitelstvo má jen 45 členů a že letos kandiduje jenom jedenáct uskupení. Jak ale s hlasovacím archem naložit, využít všech svých hlasů a neodevzdat lístek neplatný? 

Jak už bylo řečeno, v komunálních volbách nemusíte preferovat jen jednu stranu. Máte totiž k dispozici rovných čtyřicet pět hlasů, tedy přesně tolik, kolik je volených zástupců. Na populární kroužkování zapomeňte, v komunálních volbách se totiž křížkuje. Křížky můžete umístit do políčka u názvu strany (hlas pro celou stranu) a do políček u jednotlivých kandidátů (hlas pro jednotlivce).

První možností je zakřížkovat celou stranu. V takovém případě od vás obdrží plný počet vašich hlasů. Pokud strana neobsadila všechna místa kandidátky, zbylé hlasy propadají.

Druhou možností je hlasovat napříč spektrem. Svých 45 hlasů můžete rozdělit kandidátům z celého hlasovacího archu. Dejte si ale pozor a dobře počítejte! Pokud zakřížkujete byť o jediného kandidáta víc, bude celý hlasovací arch neplatný.

Třetí možností je hlasovat pro jednu stranu a kandidáty z jiného uskupení. Obě předchozí možnosti totiž lze spojit. Můžete si tedy vybrat jednu stranu a současně zakřížkovat i kandidáty ze strany jiné. (Kandidáti ze zakřížkované strany už vaše hlasy mají, v ní už jednotlivé kandidáty nekřížkujte!) Vybraná strana potom dostane vaše hlasy minus hlasy pro kandidáty odjinud. Pozor, kandidáty můžete vybírat napříč, stranu ale můžete zakřížkovat jen jednu! Pokud byste křížek umístili k více stranám, hlasovací ach je neplatný. 

Celkový počet hlasů, který strana dostala, představuje součet hlasů pro její jednotlivé kandidáty. Na základě tohoto výpočtu se pak určí, kolik strana získala křesel. A tehdy teprve přichází na řadu pořadí jednotlivých kandidátů v rámci uskupení. Křesla pochopitelně získají ti nejúspěšnější. Populárním způsobem hlasování bývá vybírání "outsiderů" - osobností z konce kandidátních listin. Ti se samozřejmě díky křížkům mohou vyhoupnout v konečném pořadí výše a ze zdánlivě nevolitelných míst se dostat až k zastupitelskému křeslu. Pokud se jim to však nepodaří, hlasy nepropadnou, připadnou straně, resp. jejím kandidátům podle pořadového čísla.

A na závěr tip: Modrou volební obálku jste už nejspíš před několika týdny našli ve schránce. Vyplňte si hlasovací arch v pohodlí domova. Budete mít klid na kontrolu. V případě, že při vyplňování uděláte chybu, můžete si v hlasovací místnosti vzít nový.