Reklama

Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav, venku je 12 °C

Zoo Olomouc prosí: Silvestr na Kopečku oslavte bez pyrotechniky, děsí zvířata

Zprávy z regionu

28.12.2023

Autor: red

Ohňostroje a zábavní pyrotechnika neděsí jen domácí zvířata. Každoročně výbuchy na Silvestra děsí obyvatele olomoucké zoologické zahrady. Ta proto i letos prosí všechny nadšence ohňostrojů i pyromany z přilehlého okolí, aby zvážili nezbytnost odpalování petard a velkých ohňostrojů v blízkosti zoo.

Ilustrační foto

Foto: Jan Procházka

Zvířecí smysly jsou podstatně citlivější než ty lidské. Představme si, že vše, co slyšíme my, slyší zvířata až padesátkrát intenzivněji. Zvuky ohňostrojů se tak pro ně mohou měnit v nekonečné peklo, které provází zmatenost, neklid a dezorientace. "Šok z takto markantních zvuků, může způsobit potraty březích kopytníků, rušit hnízdící ptáky i ostatní zvířata. Navíc, pokud se jedná o zvířata žijící ve stádu, u nich může dojít ke splašení, následným zlomeninám končetin, případně i k ušlapání," vysvětluje mluvčí zoologické zahrady Iveta Gronská.

Je potřeba si zcela nesobecky uvědomit, že něčí radost může znamenat něčí strach. V okolí zoo by proto lidé měli při oslavách pyrotechniku vynechat. "Děkujeme za vaši ohleduplnost a za to, že se s ohňostrojem odeberete do vzdálenosti, která zvířatům umožní prožít i konec roku tak, jak potřebují. Prskavka je taky dobrá věc," říká Gronská.

"Jsem rád, že se najdou lidé, kteří za ta léta berou zoo jako součást svého života, přistupují ke zvířatům v ní podobně jako ke svým vlastním a ohňostrojům se je snaží nevystavovat," dodává ředitel zoo Radomír Habáň.

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941