Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 8.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vlastivědné muzeum v Olomouci otevírá své dveře on-line! Zároveň se můžete těšit na prodloužení některých aktuálních výstav

Zprávy z regionu

18.12.2020

Autor: red

Vzhledem k vládním opatřením vztahujícím se k aktuální situaci ohledně koronaviru Covid-19 je Vlastivědné muzeum v Olomouci opět od dnešního dne uzavřeno. Na jaře a na podzim muzeum přinášelo široké veřejnosti, skrze svůj Facebook, Instagram a webové stránky a ve spolupráci s médii, výběr toho nejlepšího z exkluzivních výstav Českých korunovačních klenotů na dosah a Života mezi erby Jiřího Loudy.

Virtuální 3D prohlídku spustí Vlastivědné muzeum na Štědrý den

"Nyní, přestože jsme uzavřeni, tak zájemci budou mít možnost shlédnout naše aktuální výstavy i stálé expozice, a to díky nové muzejní 3D Virtuální prohlídce, kterou otevřeme na našich webových stránkách a Facebooku na Štědrý den. Jelikož stěžejní výstavy České korunovační klenoty na dosah i Život mezi erby Jiřího Loudy prodlužujeme až do jara 2021, budou se tak moci potenciální zájemci podívat, co je zde zajímavého a snad brzy, po našem znovu otevření, přijít i osobně. Přeci jen, osobní zážitek nic nahradit nemůže…," řekl na úvod Antonín Valenta, mluvčí Vlastivědného muzea v Olomouci.

Otevřením 3D Virtuální prohlídky Vlastivědné muzeum v Olomouci zpřístupní své výstavní prostory online virtuálním návštěvníkům, ve 3D / 4K kvalitě. Zde se návštěvníci budou moci orientovat díky detailnímu náhledu na 3D model celé budovy, plynule procházet budovou za pomocí inteligentní navigace, a poznat tak co muzeum nabízí, proč muzeum navštívit.

"Z několika technologií zpracování 3D virtuálních prohlídek jsme na základě jednání s týmem Vlastivědného muzea v Olomouci zvolili 3D prohlídku s možností vkládání interaktivních prvků. Cílem bylo získat "virtuální dvojče" muzea s možností moderní 3D prezentace a tímto zpřístupnit toto muzeum jak pro imobilní, či ty, kteří dávají přednost online návštěvě před tou osobní a v neposlední řadě, jako velice důležitou věc, i jako lákadlo pro ty, které virtuální prohlídka nakonec zvedne z křesla, a expozice si dojedou prohlédnout osobně," uvedl Vítězslav Dembinný, jednatel brněnské společnosti Panopro s.r.o., která projekt ve Vlastivědném muzeu v Olomouci realizovala.

Foto: Vlastivědné muzeum v Olomouci

"Navštívit 3D virtuální prohlídku vlastivědného muzea rozhodně doporučuji. Už jen proto, aby lidé viděli, na co všechno se mohou těšit, až protiepidemická opatření skončí a muzeum otevřené brány veřejnosti," uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Edukační oddělení muzea dále bude pokračovat v tomto virtuálním otevírání v rámci navazujícího projektu Otevřené muzeum, ve kterém návštěvníci najdou kompletní balíčky. Balíček Otevřeného muzea přinese všem vždy všechny informace na jednom místě, a to spolu s dalšími zajímavostmi, které budou průběžně doplňovány (informační texty, rozhovory, soutěže, video spoty, kvízy atd...). Samozřejmě, že se nezapomíná ani na dětské návštěvníky, pro které jsou připravené hry a soutěže, nebo na učitele – ti zde naleznou kromě informačních zdrojů pracovní listy a metodiky do výuky. Navíc každá výstava díky Otevřenému muzeu zůstane virtuálně přístupná i po svém skončení.

Prvním kompletním balíčkem je Životem mezi erby Jiřího Loudy. Dále budou následovat České korunovační klenoty a od příštího roku, vždy každý měsíc, i balíčky toho nejlepšího ze stálých expozic muzea. "Tento projekt vlastně boří vzdálenosti, protože díky online sdílení mohou, během jedné minuty, virtuálně navštívit naše muzeum zájemci z celé republiky, z Prahy, Budějovic či Ostravy…, a rozšířit tak svůj akční rádius," doplnil Břetislav Holásek, ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci.

Prodloužené výstavy Vlastivědného muzea

České korunovační klenoty na dosah

Výstava prodloužena až do neděle 28. 3. 2021.
Návštěvníci se mohou těšit na mistrovské repliky českých korunovačních klenotů, které jsou k vidění v kompletní sestavě. Součástí výstavy jsou i repliky původního gotického královského jablka a žezla, které jsou uloženy ve Vídni a zároveň i replika Svatováclavského (korunovačního) meče. Výstava se dále věnuje příběhu 22 korunovaných panovníků, které doplní i další exponáty jako je kopie Pražského Jezulátka s kopií šatiček vyšívaných Marií Terezií, replika Řádu zlatého rouna a mnoho dalšího.

Jiří Louda – Život mezi erby

Výstava prodloužena až do neděle 18. 4. 2021.
Výstava připomíná bohaté dílo i životní osudy pana Jiřího Loudy, dr. h. c., významného českého heraldika, knihovníka a v neposlední řadě účastníka československého zahraničního odboje 2. světové války. Jiří Louda se věnoval zejména studiu erbů a rodokmenů vládnoucích rodů Království českého a znaků českých a evropských měst. Intenzivně se zabýval rovněž moravskou církevní heraldikou. Sám během svého života vytvořil na dvě stě znaků měst a obcí. Byl autorem návrhu státního znaku České republiky a současné podoby prezidentské vlajky.

"A na co se můžete těšit příští rok? Samozřejmě pokud nám to Covid dovolí, tak se budeme snažit naše aktuální výstavy prodloužit co nejdéle to jen půjde tak, aby všichni, kdo by je chtěli osobně zhlédnout, tuto možnost měli…", dodal Břetislav Holásek, ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci.

  • 1. 6. – 5. 9. 2021 Alfons Mucha - Výběr z díla
  • 7. 5. – 15. 8. 2021 Jiří Brdečka - Život a dílo
    – kdo by neznal Limonádového Joea?
  • 1. 9. – 24. 10. 2021 Jiří Suchý "90" 
    – projekt ve spolupráci s Moravským divadlem v Olomouci k výročí slavného umělce
  • 17. 9. – 31. 1. 2022 Rudolf II.
    – historická osobnost ve Vlastivědném muzeu v Olomouci
  • 5. 11. – 14. 11. 2021 Asteroid
    – světový unikát ve Vlastivědném muzeu v Olomouci