Reklama

Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav, venku je 13.5 °C

Jak se slaví Vánoce ve světě? Dárky nenosí jen Santa Claus, ale také čarodějnice, kůň i skřítci

Vánoce

25.12.2023

Lenka Šťastná

Při slově Vánoce se všem vybaví ozdobený stromeček, kapr s bramborovým salátem, prskavky a zlaté prasátko s Ježíškem. Jak se ale oslavují Vánoce za hranicemi? V Austrálii například jezdí Santa Clausové na surfařském prknech, v Rusku se rozdávají dárky až v lednu a v Itálii děti obdarovává čarodějnice...

ANGLIE

Typickým vánočním pokrmem v Anglii je pečený krocan s ořechovou nádivkou a pochopitelně při štědrovečerním hodování nesmí chybět tradiční pudink. Ten se připravuje již v době adventu a míchat ho chodí každý člen rodiny. Přitom vyslovuje svá přání. Starší verze této tradice ještě obnáší vkládání mince do pudinku, což zajistí zdraví tomu, kdo minci v pudinku najde.

ARGENTINA

Protože na jižní polokouli vrcholí léto, štědrovečerní večeře bývá servírována v zahradách. Mezi tradiční jídla patří pečené selátko nebo pro nás exotická pečínka z páva. Během Vánoc můžete v Argentině najít přede dveřmi domů misky s vodou a stébla sena. Tyto dary jsou určeny pro koně Magiho, který zde naděluje dárky, a to do bot, které děti připraví pod stromeček nebo vedle postele.

AUSTRÁLIE

Vánoce v Austrálii připadají na žhavé léto s teplotami okolo třicítky. Letnímu počasí se tak přizpůsobily i vánoční zvyky a sváteční tabule mívá často své místo právě na pláži. Většina Australanů na Vánoce upřednostňuje studené obložené mísy, chlazené ovocné a zeleninové saláty a při hodování na pláži pozorují surfaře, kteří se převlečeni za Santa Clause, prohánějí na vlnách. Někteří však tradice striktně dodržují a na jejich stole nechybí krocan nadívaný kaštany a jablky s oblohou z pečených brambor a pečené dýně.

Santa Claus na surfu? V Austrálii nic neobvyklého. ;)

Foto: Depositphotos.com

BRAZÍLIE

Třeba v Brazílii se střetává spousta kultur a většina vánočních zvyků tak pochází právě od národů, které zemi v historii kolonizovaly. Jednou z brazilských tradic je Presépio neboli zobrazení narození Ježíše. Slovo pochází z hebrejského "presepium" a znamená slaměnou postýlku, ve které Ježíš strávil svou první noc v Betlémě. Dárky v Brazílii naděluje Papai Noel - Otec Vánoc. Dle legendy žije v Grónsku, a když přijíždí do Brazílie, přizpůsobuje se místním podmínkám a převléká se ze svého teplého oblečení do lehké košile a kalhot. Na vánočním stole nesmí chybět nadívaná krůta, šunka, neloupaná rýže a obložené mísy z ovoce a zeleniny.

DÁNSKO

Dáni si zdobí domovy postavičkami malých skřítků, kteří můžou být různě velcí, mívají špičatou čepičku a bývají oblečeni do dánských národních barev - červené a bílé. A právě skřítci, kterým se říká nisser, večer 24. prosince zavěšují na větvičky vánočního stromu drobné dárky. Některé oblasti jsou zvláštní zvykem vítání "vánočního posla". Ten zaklepe na dveře a každého v domácnosti obdaruje vtipným dárkem. Na sváteční tabuli nesmí chybět husa, kachna, případně vepřová pečeně s červeným zelím jako hlavní chod a dále pak opepřená treska s ředkvičkou, pivní chléb, teplá šunka, hnědé koláčky nebo horká rýže zalitá studeným mlékem. Speciálním dezertem je rýžový nákyp se zapečenou mandlí, jejíž nálezce dostane zvláštní dárek. Po večeři se rodina přesune ke stromečku, kolem kterého tančí a zpívá koledy.

ISLAND

Na Islandu nosí dárky skřítci, kterých je podle legendy třináct a s dárečky přicházejí postupně každý den mezi 12. až 24. prosincem. Obdarovávají hodné děti, které si daly za okno botu. Každý Islanďan by měl navíc dostat něco nového na sebe - to aby mu někdo nesnědl štědrovečerní večeři a aby ho nesežrala vánoční kočka.

Jedním ze symbolů Vánoc jsou v Itálii jesličky, které se v rodinách dědí i po několik generací.

Foto: Depositphotos.com

ITÁLIE

V Itálii naděluje dárky čarodějnice Befana a italská obdoba Santa Clause Babbo Natale. Vánoční čas začíná v Itálii již na Boží hod a trvá až do 6. ledna a hlavním symbolem jsou zde jesličky. Rodinné betlémy se obvykle dědí z generace na generaci. Vánočním dnem je 25. prosinec, dárky, které přinesl Babbo Natale, se však rozbalují den předem. Vánoční čas v Itálii končí 6. ledna, kdy přichází komínem čarodějnice Befana a hodným dětem naděluje dárky do připravených ponožek. Slavnostní jídla se opět liší v závislosti na tradicích daného regionu a rodin. Někteří si pochutnají na jehněčím s rozmarýnovými bramborami a artyčoky, jiní zase na večeři o několika chodech na bázi mořských ryb.

POLSKO

I Polsko, které je naším blízkým sousedem, se tradicemi liší. Poláci, stejně jako my, usedají ke stolu sice 24. prosince, k jídlu mají smaženého kapra, po večeři si rozbalí dárky, které jim ale místo Ježíška přinesl Mikuláš.

RUSKO

V Rusku je Štědrý den obyčejným pracovním dnem. Vánoce se tady oslavují dvěma způsoby, a to buď pravoslavné Vánoce, které připadají na 6. a 7. ledna, nebo se slaví Vánoce postaru na Nový rok. Návštěva Dědy Mráze a jeho vnučky Sněhurky je tradicí ruských Vánoc. Kouzelné postavičky navštěvují ruské rodiny a rozdávají dárky. U nazdobeného vánočního stromečku - jolky se schází celá rodina, která si u něj zatančí a zazpívá.

Tradičně hodně nazdobené domy můžeme vidět v USA

Foto: Depositphotos.com

ŘECKO

Mezi vánoční tradice, které se v Řecku dodržují, patří třeba průvody, na které děti chodí 24. prosince koledovat s triangly a bubínky ke známým a sousedům, nebo také žehnání domů svěcenou vodou, jež má obydlí ochránit od zlých skřítků. Následující den, 25. prosince, se koná jedna z nejbohatších řeckých hostin v roce. Podává se krůta s kaštanovou nádivkou, mleté maso a piniové oříšky, někdy se peče sele, jehně nebo ryby. Dárky, až na přelomu roku, naděluje Mikuláš, který podle pověsti zachraňoval potápějící se lodě, a tak mu z vousů crčí slaná voda.

USA

Vánoce se v Americe slaví 25. prosince. Jí se tradičně krocan, většinou s brusinkovou omáčkou. Vánoční pokrmy se však liší stát od státu. Například v jižních státech se často pojídá "whiskey dort", ve Virginii slané ústřicovo-šunkové koláče a v Baltimoru se jako příloha ke krocanovi objevuje kyselé zelí. Američané se velmi vyžívají ve vánočních dekoracích, vyzdobené domy známé z amerických vánočních filmů jsou naprosto normální. Nechybí světýlka, vánoční motivy a Santa Claus.

VIETNAM

Přestože se jedná o exotickou zemi, svátek se zde nese v tradičním duchu. Zdejší křesťané jdou na mši a poté domů, kde zasednou ke slavnostní tabuli. Na stole nesmí chybět kuřecí polévka, koláče a cukroví. K vánočním oslavám patří i společná modlitba za štěstí a prosperitu v nadcházejícím roce a zkrátka nepřijdou ani děti, kterým dárky přinese Santa Claus.