Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 10.9 °C

Bez jakých filmů a pohádek si už Vánoce ani neumíme představit? A kdy je uvidíme na obrazovkách?

Vánoce

20.12.2023

Lenka Šťastná

O Vánocích bychom si měli užívat ničím nerušené chvíle klidu a pohody se svými blízkými. Velmi často tu pravou vánoční atmosféru, kromě cukroví, purpury a stromečku, dokreslují i vánočně laděné filmy a pohádky. Ačkoli se každý rok zahraniční i čeští tvůrci snaží přinést na obrazovky nejrůznější novinky, řada z nás opět ráda sáhne po osvědčené klasice. Jaké filmy tedy k Vánocům neodmyslitelně patří?

TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU

Dovedete si snad představit Vánoce bez Libušky Šafránkové v roli Popelky? Asi ne. Bez této české pohádky z roku 1973 by sváteční den zkrátka nebyl úplný. Titulní píseň Karla Gotta, Popelka, Jurášek, Rozárka i princ v podání Pavla Trávníčka si zkrátka najdou místo do většiny obýváků v Česku. Tohle ztvárnění Popelky okouzlilo nejen české, ale i zahraniční diváky. V Norsku jsou pohádkou tak uchváceni, že v roce 2021 natočili její remake s názvem Tři přání pro Popelku. Ostatně i ten můžete vidět během letošních svátků na televizních obrazovkách, a to už ve čtvrtek 21. 12. ve 20:20 na TV Nova. A můžete tak sami posoudit, jak se Norům pohádka povedla.

Tři oříšky pro Popelku uvede Česká televize na Štědrý den ve 20:30.

Anděl páně

ANDĚL PÁNĚ

Režisér Jiří Strach v roce 2005 natočil pohádkový příběh Anděl páně, který se během pár let stal jednou z nejoblíbenějších vánočních pohádek. Ivan Trojan je v roli anděla Petronela seslán na zem, aby napravil nějakého hříšníka. A situace, které při plnění úkolu zažívá, jsou plné nedorozumění a každý rok tak pobaví malé i velké diváky. Rovněž druhý díl z roku 2016 pak slavil obrovský úspěch. 

Pohádku Anděl páně uvede Česká televize v pátek 22. prosince ve 20:10. Na druhý díl se můžete těšit o den později ve 20:05.

S čerty nejsou žerty

S ČERTY NEJSOU ŽERTY

Filmová pohádka v letošním roce slaví 39 let od svého uvedení (1984) a právem se řadí k nejoblíbenějším pohádkám, které u nás vznikly. Příběh jednoho malého knížectví, pekla, hamižné Doroty, vypočítavého správce, kaprála a přátelství čerta s člověkem má své nezaměnitelné kouzlo i několik populárních hlášek, které již zlidověly. Skvělým tahem tvůrců pak bylo obsazení Vladimíra Dlouhého a Ondřeje Vetchého do titulních rolí, stejně jako obsazení Karla Heřmánka jako asi nejlepšího filmového Lucifera. 

Pohádku S čerty nejsou žerty uvede FTV Prima v úterý 26. prosince ve 20:15.

Pelíšky

PELÍŠKY

Rudý bolševický nok, medvěd Kodiak a kde jenom mohli soudruzi z NDR udělat chybu? Když režisér Jan Hřebejk se scénáristou Petrem Jarchovským začali pracovat na příběhu zasazeném před okupaci roku 1968, rozhodně nemohli tušit, že se film stane legendárním a dokonce si vyslouží své čestné místo na televizních obrazovkách o Vánocích. Česká televize jej posledních několik let pravidelně nasazuje na Štědrý den večer a řada z nás tak po štědrovečerní večeři a rozbalení dárků usedá právě k Pelíškům, aby společně s Miroslavem Donutilem, Jiřím Kodetem a Bolkem Polívkou opakovali legendární hlášky. 

Pelíšky uvede Česká televize již tradičně na Štědrý den ve 22:00.

Sám doma

SÁM DOMA

Příběh malého Kevina, který se musí vypořádat s dvojicí hamižných lupičů, vznikl před více než třiceti lety (1990) a přesto každý rok přiláká k televizním obrazovkám tisíce diváků napříč republikou. Co na tom, že v reálném životě by tak malé dítě nezvládlo připravit všechny pasti a po úspěšném vítězství nad lupiči ještě celý dům důkladně uklidit před příjezdem rodičů (a při tom opomenout vypadený zlatý zub jednoho z banditů). Logika jde zkrátka stranou a my se každý rok rádi od srdce opět zasmějeme tomu, jak lupiči padají z jedné pasti do druhé.

Film Sám doma letos uvede FTV Prima na Štědrý den v 19:50. Pokračování Sám doma 2: Ztracen v New Yorku je pak na programu 25. prosince ve 20:15.

Láska nebeská

LÁSKA NEBESKÁ

Film měl premiéru už před neuvěřitelnými dvaceti lety a tvoří jej mozaika příběhů různých lidí prolínajících se těsně před Vánoci. Kromě toho, že v příbězích se prolínají jednotlivé postavy, tak ústředním motivem všech je láska. A někdy zvládne způsobit i pořádný chaos! Nicméně příběhy plné humoru i romantiky okouzlily diváky po celém světě a ať už se těšíte na tancujícího premiéra, úprk malého Sama před letištní ochrankou či vyznání lásky na cedulkách, tak je jisté, že ani u nás tato romantická komedie nemůže v období Vánoc chybět. 

Lásku nebeskou uvede TV Nova na Štědrý den ve 22:00

Pretty Woman

PRETTY WOMAN

Chudá prostitutka Vivien sní o princi na bílém koni, až se jednoho dne objeví bohatý byznysmen Edward. Tak trochu jiná pohádka o Popelce, dalo by se říct. Romantická komedie s okouzlující Julií Roberts a charismatickým Richardem Gerem z roku 1990 patří mezi nestárnoucí klasiky a ačkoli samotný příběh nemá s Vánocemi nic společného, tak k nim neodmyslitelně patří. Pokud jste zvyklí si Pretty Woman každý rok pustit, tak si dejte pozor, ať nejste překvapeni změnou stálého vysílacího času. Ani v letošním roce se jí totiž nedočkáme přímo na Štědrý den.

Pretty Woman uvede FTV Prima už 20. prosince ve 20:15. Ovšem můžete si ji vychutnat i o svátcích, a to 25. 12. ve 14:25.

Mrazík

MRAZÍK

"Zima jako v pohádce" - tak přesně pod tímto pořekadlem si kromě Ladovské zimy můžeme vybavit i zasněženou krajinu z Mrazíka. Ruská pohádka patří k Vánocům stejně neodmyslitelně, jako již zmíněné filmy. Své pravidelné místo na televizních obrazovkách má koncem roku, v období mezi svátky. Ačkoli nese název po dědečkovi s berlou Mrazilkou, diváky více zajímá příběh krásné Nastěnky a nafoukaného a později napraveného Ivánka. 

Mrazíka uvede TV Nova v pátek 29. prosince ve 20:20.

A pokud se naopak z vánoční klasiky chcete vymanit a poohlížíte se po nějaké nové pohádce či vánočním filmu, tak si z programové nabídky televizních stanic zajisté vyberete. A pokud ne, tak Netflix se v tomto období filmy s vánoční tematikou jen hemží. ;)