Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 5.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomouc 1989: jedinečná publikace přináší poutavé informace o listopadových událostech

Zprávy z regionu

16.11.2019

Autor: red

Listopad 1989 v Olomouci den po dni, hodinu po hodině. Ikony revoluce i dnes neznámí a zapomenutí lidé, kteří tehdy sehráli významnou roli. Vzpomínky na závěrečné období komunistického režimu, svědectví o zcela neznámém světě disidentů i mladých lidí, kteří se i v dusivé atmosféře normalizačního Československa snažili žít svobodně. Jedinečnou sumu informací a vzpomínek na přelomovou dobu před třiceti lety přináší nová kniha Olomouc 1989, kterou představil historik a vedoucí kolektivu autorů Miloslav Čermák.

Foto: Olomouc.eu / Blanka Martinovská

"Všichni víme, jak málo spolehlivá je paměť a jak problematické je spoléhat se jen na své vzpomínky. To byl jeden z hlavních motivů k vytvoření této knihy, která soustřeďuje maximum dostupných fakt a bude je uchovávat i v době, kdy pamětníci zapomenou nebo tady už nebudou," uvedl Miloslav Čermák při čtvrtečním křtu. "Říkal jsem si, že není možné, aby to zůstalo nezpracováno, že to je velká výzva a úkol," dodal. 

Je to mimochodem obdobný motiv, který stejného historika přivedl k tomu, že v roce 2015 zpracoval a vydal knihu Olomouc 1968, která je momentálně vyprodaná. "Obě knihy, Olomouc 1968 i Olomouc 1989, jsou jedinečnými publikacemi, žádné jiné město v České republice nemá zpracované vlastní lokální události v těchto přelomových obdobích," zdůraznil náměstek primátora Karel Konečný, který je sám autorem jedné z kapitol knihy.

Nová publikace staví jak na vzpomínkách samotných aktérů, tak na velkém množství písemných materiálů včetně výslechových protokolů a dokumentů StB. Přináší také unikátní fotografie nejen z bouřlivých listopadových dnů, ale i z předlistopadových aktivit olomouckého disentu. Zveřejněné dokumenty ukazují, jak úmorný byl boj s normalizačním hlídacím aparátem, který přísně kontroloval i studentské divadlo či hudební produkce. "Troufám si tvrdit, že téměř nikdo neví, jak silné bylo v Olomouci před rokem 1989 katolické podzemní hnutí. Pro mne bylo obrovským překvapením zjištění, že ti lidé v boji s komunistickým režimem používali de facto stejné metody jako český podzemní odboj vůči nacistům v době protektorátu," řekl Čermák.

Publikaci Olomouc 1989 lze zakoupit v knihkupectvích Tycho, Kosmas a v Galerii Šantovka.

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip