Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 7.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V datových centrech i na Sibiři. Generátory olomoucké společnosti M.L.S. patří ke světové špičce

LIGA ÚSPĚŠNÝCH #3

12.5.2021

Jan Procházka

V odlehlých koutech planety, v Ghaně či na Sibiři, daleko od elektrické infrastruktury. Nebo v datových centrech Google či Microsoftu… Na zámořských lodích a mnoha dalších místech. Tam všude najdete generátory z Olomouce. Společnost M.L.S. Holice je vyrábí hned ve dvou fabrikách. Od těch docela malých až po obrovské, schopné dodávat tisíce kilowatt. Špičková výroba tu má tradici už přes čtvrt století a počet zakázek neustále roste.

“Naše společnost vznikla na začátku devadesátých let, když se privatizovaly tehdejší Moravské elektrotechnické závody. Stoprocentním vlastníkem je francouzská firma Leroy Somer, člen mezinárodní skupiny Nidec. Postupně jsme se přeorientovali z oprav elektromotorů na výrobu průmyslových alternátorů, nebo chcete-li generátorů,” vysvětluje ředitel společnosti M.L.S. Holice Vladan Hlaváč. Výrobky z Olomouce najdete po celé planetě. “Na jedné straně jsou to samozřejmě místa, kde chybí klasická elektrická infrastruktura, ale musíte tam fungovat. Jedná se často o exotické destinace jako je Bangladéš, Somálsko, Etiopie, nebo třeba Sibiř. Elektřinu tam vyrábějí generátorové sety, jejichž srdcem je náš produkt. Velkým trendem jsou ale nyní vyspělá datová centra. Ta potřebují generátory obrovských výkonů. Nikoliv pro běžný provoz, ale jako záložní zdroj pro případ výpadku klasické dodávky elektřiny,” prozrazuje Hlaváč. A nejedná se jen o nějaká ledajaká datová centra, mezi zákazníky patří i třeba Google, Huawei či Microsoft.

"Zjednodušeně řečeno, na začátku je ocelový plech a měděný drát, " vysvětluje Patrik Neuman, vedoucí výroby závodu Olomouc 1. Z plechů se skládají pakety, na které se pak navinou cívky statorů a rotorů. Ty se pak smontují dohromady do kostry, přidá se opláštění a elektronika a generátor je hotový.

Foto: Jan Procházka

V olomoucké části Holice má firma hned dvě fabriky. Ta původní stojí na ulici Sladkovského. “Říkáme jí Olomouc 1. Tady děláme generátory menších výkonů, ve výrobě tu máme asi tři sta lidí, sídlí tu i administrativa. Úplně na zelené louce, na druhé straně Holice, na ulici Průmyslové, jsme v roce 2001 postavili novou halu, v roce 2006 jsme ji rozšířili a minulý rok jsme přistavěli ještě jednu. Tam, v závodě Olomouc 2, vyrábíme naopak ty největší generátory. Funguje tu asi 320 zaměstnanců,” vypočítává Hlaváč.

Podle něj výroba za 25 let masivně narostla. “Za poslední roky se navíc charakter firmy mění. Jsme primárně výrobní závod, ale převádíme sem i engineering, design, servis, prodejní podporu a nejenom tím jsme naprosto klíčovým závodem v rámci globálního byznysu generátorů u Nidec Leroy-Somer…” vysvětluje Hlaváč.

Výroba je velmi precizní, díky velikosti produktu je tu velký podíl ruční práce, mají tu ale i špičkové plně automatizované stroje a přesun materiálu částečně zajišťují roboti.

Foto: Jan Procházka

Více než rok trvající pandemie se společnosti sice dotkla, ale podle Vladana Hlaváče hlavně ve smyslu provozních překážek. “Jistě, máme tu nemocné, lidi jsou v karanténách… Naštěstí téměř všichni, kteří covid dostali, měli mírný průběh a doufám, že to tak i zůstane. Ale podařilo se nám to vše přečkat bez odstávky a za to patří obrovský dík našim zaměstnancům, kteří k tomu dokázali a stále dokazují přistupovat kreativně. Testování jsme rozjeli už v únoru, dříve než to bylo povinné. Nosíme respirátory, snažíme se, aby se lidi potkávali co nejméně… Na druhou stranu, byznysově nás covid neovlivnil, naopak, co se týká zakázek, třeba na závodě Olomouc 1 jsme na dvojnásobku oproti dřívějšku. O to více ale potřebujeme lidi zpátky…” vysvětluje Hlaváč.

Každý výrobek projde kontrolou funkčnosti. Aby tuto vysoce odbornou činnost mohli vykonávat samostatně, školí se kontroloři až rok a půl.

Foto: Jan Procházka

Firma M.L.S. Holice si podle slov ředitele Hlaváče uvědomuje i svůj závazek vůči regionu. “Čerpáme jeho zdroje, proto je musíme taky nějak vracet,” myslí si. Společnost proto aktivně spolupracuje s Hospodářskou komorou, Nadací Malý Noe, dělá sbírky mezi zaměstnanci a sama přispívá na charitu. “Podporujeme i společenské aktivity jako jsou třeba dobrovolní hasiči, různé sociální spolky… Za lepších časů pořádáme i sportovní dny a různé další akce pro zaměstnance a jejich rodiny,” upřesňuje Hlaváč.

"V závodě Olomouc 2 vyrábíme ty největší generátory o výkonu až čtyř megawatt a váze okolo sedmi tun. Do budoucna ale směřujeme k výrobě ještě větších strojů, o váze až okolo 27 tun," vysvětluje vedoucí výroby Olomouc 2 Radim Juřička.

Foto: Jan Procházka

Chcete pracovat ve společnosti M.L.S. Holice? Podívejte se, jaké pozice aktuálně firma nabízí.

M.L.S. Holice stále hledá i nové zaměstnance. “Nabíráme a jsme v tom úspěšní,” říká HR manažerka Kateřina Latham. Letos už do firmy přišlo 71 nových lidí. “Aktuálně hledáme samozřejmě operátory do výroby a lidi, kteří zaskočí za dovolené v létě nejen ve výrobě, ale i ve skladech. Potřebovali bychom posílit i oddělení designu o konstruktéra a elektrokonstruktéra, volná je třeba i pozice technologa…” vyjmenovává Latham. Přestože aktuálně v M.L.S. Holice pracuje přes sedm set padesát lidí, hovoří ona i ředitel Hlaváč o firmě jako téměř rodinné. “Lidi se tu dokáží semknout. Máme tu příjemné prostředí a zaměstnanců si vážíme. Sociální fond nově začínajícího fiskálu dělá v přepočtu na jednoho zaměstnance více jak devět tisíc korun. V případě dosaženého finančního výsledku hospodaření si  je možné sáhnout  na čtvrtletní týmový bonus ve výši 6000 korun, tedy ročně až na 24 000 korun. Nástupní mzda dosahuje 25 000 korun a průměrná mzda je více jak tři tisíce korun nad průměrem kraje…” říká Kateřina Latham. Zaměstnancům firma nabízí i rozvoj a vzdělávání. “Organizujeme jazykové kurzy angličtiny, kterých se účastní i dělníci, zavedli jsme soft skills akademii pro talenty a parťáky, kteří se učí říidit lidi. Dali jsme dokonce dohromady třídu silnoproudařů, rok a půl se učili a dnes jsou už téměř všichni hotoví. Spolupracujeme se střední školou Kosinova, jejich studenti u nás mají praxe a brigády a když jsou dobří a chtějí, tak u nás mohou zůstat…” upřesňuje Latham. Zájemci o práci v M.L.S. Holice se nepotřebují orientovat zrovna v problematice generátorů. "Jsme si vědomi, že na trhu práce je taková specializace už přebraná. Chceme lidi, kteří mají zájem o práci, jsou šikovní, manuálně zruční a ochotní se učit novým věcem," popisuje Vladan Hlaváč, jak by měl vypadat ideální uchazeč o zaměstnání v jeho společnosti.

"Naše výrobky jsou světovou špičkou a najdete je opravdu na nejrůznějších místech," říká ředitel společnosti M.L.S. Holice Vladan Hlaváč.

Foto: Jan Procházka

Korporát Nidec je světovou jedničkou na trhu průmyslových alternátorů. “Konkurence na trhu je ale velká a tak o naši vizi stabilního silného lídra musíme každodenně aktivně bojovat,” usmívá se závěrem Vladan Hlaváč.