Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 3.6 °C

T.S.BOHEMIA vyrostla na prodeji počítačů, dnes má obrat téměř tři miliardy a míří za hranice

LIGA ÚSPĚŠNÝCH #17

27.4.2023

Jan Procházka

Začínali na počátku devadesátých let prodejem a výrobou počítačů, dnes patří mezi největší online obchody v Česku, kromě elektroniky prodávají i domácí, zahradní potřeby či špičková jízdní kola a směle míří za hranice. Olomoucká firma T.S.BOHEMIA vyrostla i díky tomu, že její vedení dokázalo včas rozpoznat, kam se budou ubírat trendy. Představujeme vám další díl seriálu Liga úspěšných, ve kterém vás společně s Okresní hospodářskou komorou Olomouc seznamujeme s podniky a firmami, jež významem daleko přesahují náš region.

Že jsou v Česku jen montovny? Tento omyl se traduje už dlouho. A u nás na Olomoucku ho vyvrací desítky úspěšných společností, jejichž výrobky se vyvážejí do celého světa, firmy často jedinečné ve světovém kontextu, které jsou součástí klíčových dodavatelských řetězců pro světové giganty.

Každý měsíc jednu z nich představujeme v našem seriálu Liga úspěšných.
Přečtěte si i další díly »

Počítače, komponenty, elektronika, mobilní telefony, ale i jízdní kola a nově i domácí, zahradní či chovatelské potřeby. T.S.BOHEMIA má obrat téměř tři miliardy korun, na skladě zhruba sto tisíc výrobků, pobočky po celé Moravě, a netají se tím, že chce nadále růst.
“Začínali jsme na výrobě počítačů Barbone, které děláme dodnes, v tomto segmentu jsme vlastně v Česku nejstarší,” vzpomíná současný ředitel Patrik Hužva na rok 1994, kdy firmu založil její dosavadní majitel Lubomír Pešák. Výroba počítačů, prodej komponentů a souvisejících produktů, na tom “Bohemka”, jak firmě většina olomouckých zákazníků po léta říká, vyrostla. A nebála se být tím, kdo určuje trendy. “Poměrně rychle jsme otevřeli první e-shop, byli jsme tu dříve, než všichni ostatní, kteří spolu s námi patří do české top pětky,” upozorňuje Hužva. Jak se zvyšoval objem obchodu přes internet, rozšiřoval se i sortiment. “Brzy také přestaly stačit prostory v Hodolanech, hlavně co se týká skladů, a tak náš majitel postavil nové sídlo v Pavlovičkách. Jsme tu v novém už čtrnáct let,” připomíná Hužva. Obří sklady jsou podle něj jednou z hlavních výhod firmy. “Většinu zboží vám vydáme v řádu minut. Jinde musíte čekat, než vám to odněkud dovezou, a to trvá i několik dnů,” zmiňuje Hužva.

Nedílnou součástí T.S. Bohemia je i muzeum Veteran Arena, které se v těchto dnech po zimní přestávce chystá na otevření. Na snímku Lubomír Pešák (vlevo), zakladatel společnosti a současný ředitel Patrik Hužva.

Foto: Jan Procházka

Firma podle Patrika Hužvy v současnosti stojí na třech pilířích: online obchod, výroba počítačů včetně servisu elektroniky a dovoz a prodej sportovního vybavení, zejména španělských jízdních kol MMR (Machines Made for Racing), k nimž má v Česku a na Slovensku T.S. BOHEMIA výhradní zastoupení.

“Je to tak, že neustále rosteme. Segment e-commerce sice zaznamenal po covidových žních značný pokles, ale to je jenom dočasný stav, věříme, že už koncem tohoto roku se trh uklidní. Snažíme se proto rozšiřovat naše portfolio. Už zdaleka nejsme jenom IT, i když počítače, notebooky nebo mobilní telefony jsou našimi nejprodávanějšími produkty. Ale nedávno jsme přidali domácí potřeby, drogerii, dílnu a zahradu, teď i chovatelské potřeby. Nakoupíte u nás opravdu všechno,” popisuje Hužva. Dalším krokem podle něj je expanze do zahraničí. “Momentálně rozjíždíme Slovensko a chystáme se na Maďarsko. Kromě e-shopu i tam chceme opět prodávat kola MMR, rádi bychom v budoucnu měli zastoupení pro celou V4,” líčí Hužva.

Firma, která vznikla v Olomouci a jejíž centrála tu stále sídlí, zůstává ryze českou a také tu platí daně. Z české top 5 je jedinou. T.S. Bohemia zaměstnává na plný úvazek zhruba stovku lidí. “Dalších asi třicet tu máme na brigádách, hlavně v sezoně před Vánoci,” doplňuje Hužva. O nové zaměstnance má ale firma stále zájem. “Pokud třeba někdo miluje kola, počítače nebo má rád zvířata, může u nás najít práci snů. Máme atraktivní produkty a nadšence vítáme s otevřenou náručí,” usmívá se Hužva.

V T.S. Bohemia se myslí i na udržitelnost. “Snažíme se být co nejzelenější firmou. Máme na střechách soláry, recyklujeme prakticky všechno, co se recyklovat dá, chceme, aby za námi zůstávala co nejmenší odpadová stopa,” upozorňuje Patrik Hužva. Kromě toho je firma aktivním členem Okresní hospodářské komory a regionu přispěla a přispívá i netradičním způsobem. Zakladatel firmy Lubomír Pešák totiž s novou centrálou před lety vybudoval i osobité muzeum Veteran Arena, v němž vystavuje unikátní historické automobily a motocykly, z nichž mnohé byly vyrobeny v regionu a nikde jinde se s nimi nesetkáte.