Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 8.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Hi-tech optické přístroje z Meopty slouží při výrobě čipů i displejů. Už dávno se tu nebrousí čočky

LIGA ÚSPĚŠNÝCH #2

28.4.2021

Jan Procházka

Výroba čipů, displejů a dalších složitých elektronických zařízení. Neobešla by se bez špičkových optických přístrojů, které jsou nejen “očima” sofistikovaných výrobních linek, ale umožňují i kontrolu celého procesu. Vyrábí je přerovská společnost Meopta, firma s téměř stoletou tradicí. Po revoluci se vydala novou cestou; už dávno se v ní nevyrábí jen čočky a dnes patří v mnoha oborech mezi světovou špičku. A míří výš.

Vysoce sofistikovaná optická výroba kombinovaná s přesnou mechanikou, čistou montáží a vlastním vývojem. To jsou čtyři hlavní pilíře dnešní Meopty, firmy, která se během posledních třech desetiletí v mnoha oborech své činnosti propracovala mezi nejúspěšnější na světě.
“Skoro devadesát procent našeho portfolia dnes tvoří opto-mechanické sestavy pro průmyslové aplikace,” vysvětluje obchodní ředitel Pavel Šťastný a přidává podrobnosti. “V každém chytrém telefonu je čip. Na ten jsou kladeny obrovské požadavky: aby byl co nejvýkonnější, nejmenší, měl co nejmenší spotřebu… Výrobci proto s každou další generací musí stavět nové výrobní linky. A k nim potřebují stroje, které jim čipy vyrobí. A součástí těchto strojů jsou subsystémy od Meopty. Jedna taková mašina stojí padesát až sto milionů euro.” Přerovská firma podobně vstupuje i do výroby displejů, dodává také optiku do skenerů zubů, které se používají při výrobě „neviditelných“ rovnátek. “Nepředstavujte si ale, že máme nějaké katalogové zboží, které se do těch strojů jen namontuje,” upozorňuje Pavel Šťastný. Podle něj se jedná o hi-tech zařízení, která je potřeba vyvinout od výkresu až po sériovou výrobu. “Prostě všude, kde je potřeba na něco vidět nebo něco zkontrolovat, najdete naše technologie,” zjednodušuje Šťastný.

Špičková výroba optických technologií pro polovodičový průmysl. To je dnes hlavní náplň společnosti Meopta.

Foto: archiv Meopta

Další velkou oblastí, kde se setkáte s přerovskými výrobky, je projekční technika. “V minulých dobách jsme byli špičkou na poli klasických kinofilmových projektorů. Včas jsme se ale stihli přeorientovat na digitální svět. Když půjdete do kina, je 99% šance, že srdce projektoru tvoří naše optika,” chlubí se Šťastný. Podobné moduly totiž kromě Meopty vyrábí už pouze jedna společnost v Japonsku.

Meopta je pro mnohé dosud spíše synonymem špičkových dalekohledů či puškohledů a podobných přístrojů. Jak ale upozorňuje Pavel Štastný, tyto výrobky pod značkou Meopta tvoří jen zhruba deset procent portfolia. “Pod vlastní značkou vyrábíme binokuláry, noktovize, puškohledy, dalekohledy a další přístroje. Pro myslivce, sportovce nebo pro vojáky. Jedná se o naše produkty s vlastním vývojem. Na trhu patří mezi nejvyšší třídu, nesnažíme se soupeřit s low-cost výrobky,” vysvětluje Šťastný.

Foto: Jan Procházka

Přestože je Meopta největší tuzemskou firmou, za níž nestojí zahraniční kapitál a je plně v rukou jednoho majitele, český trh je pro ni minoritní. “Mezi naše největší odběratele patří USA, Izrael, Singapur, Japonsko, Korea, samozřejmě země Evropské unie, snažíme se pronikat i do Číny,” prozrazuje generální ředitelka Meopty Alena Moore. Nad otázkou, zda se v podniku ještě stále brousí čočky, se pousměje. “To už doopravdy ne. Když potřebujeme low-end čočku, tak si ji objednáme. Pro nás je mnohem zajímavější vyrábět hi-end produkty v takové kvalitě, v jaké to jen tak někdo neumí. V mnoha oborech naší činnosti prakticky nemáme konkurenci, jsme mezi TOP 5 dodavateli hi-tech systémů. To nás živí. A je to progresivní odvětví, čipy nebo displeje jsou dnes všude a jejich význam ještě poroste a s ním i poptávka po kvalitních optických přístrojích,” míní Alena Moore a zmiňuje například kosmický průmysl, satelity nebo komunikační sítě. “Tam všude je stále větší podíl optiky.”

Poslední rok byl pro Meoptu klíčový. Kompletně se vyměnilo vedení, odešla čtvrtina zaměstnanců, přesto počet zakázek roste a firma hlásí rekordní zisky. “Pandemický rok jsme využili k zefektivnění chodu celé společnosti, přestavěli jsme linky, mohutně investujeme do nových technologií. Změnil se celý systém řízení. Díky tomu jsme získali obrovský náskok před konkurencí,” konstatuje Alena Moore.
Změny v přístupu k práci se podle ní projevily okamžitě, loňský rok byl co se týče tržeb shodný s rokem 2019, firma ale měla historicky nejvyšší zisk. Což je trend, který zřejmě bude pokračovat. “Jen za první kvartál letošního roku nám narostly tržby o třicet procent,” poznamenala Alena Moore a dodala, že majitel stejně jako vedení věří v budoucnost a investuje zpět do firmy více než deset procent tržeb. “Loni to bylo zhruba 370 milionů korun,” poznamenala Moore.

Výrobky pod značkou Meopta tvoří zhruba deset procent portfolia. Pod vlastní značkou firma vyrábí vyrábíme binokuláry, noktovize, puškohledy, dalekohledy a další přístroje pro myslivce, sportovce nebo pro vojáky. Na trhu patří mezi nejvyšší třídu.

Foto: Jan Procházka

Dopady covidu firma podle ní příliš nepocítila. “Sice jsme měli výpadky v oblasti projektorové a dentální techniky, ale díky velké diverzifikaci našeho portfolia se to na výsledku až tak neprojevilo,” zmínila Moore.

Firma aktuálně hledá desítky nových zaměstnanců. “Otevřeli jsme pozice ve výrobě, obchodě i nákupu. Už naopak tolik nehledáme operátory, ale rovnou seřizovače CNC strojů,” prozrazuje personalistka Jana Tvardková. V Meoptě podle ní mají zájem i o brusiče, frézaře, jen soustružníků je potřeba asi patnáct. Motivací může být i finanční ohodnocení. “Rádi bychom se letos dostali nad úroveň průměrné mzdy v kraji,” poznamenala Alena Moore. Velkým benefitem může být i výměna zkušeností. Meopta má totiž sesterskou fabriku na Floridě a mezi oběma závody probíhá velká spolupráce. “A pro zaměstnance je vždycky výhodné, když se podívají, jak se pracuje jinde. To platí oběma směry,” domnívá se Alena Moore.

Jak už bylo řečeno, velká síla Meopty je ve vývoji. “Spolupracujeme s akademickou sférou. Kromě univerzit po celém světě jsou to různé vědecké instituce, například v Jižní Koreji či Německu. Jsme také součástí evropských i celosvětových grantových programů,” doplňuje ředitel vývoje Jiří Vlk. Firma spolupracuje i se středními školami v regionu, studenti si tu mohou zařídit praxe či stáže, fungují i stipendijní programy, vysokoškoláci tu běžně připravují své bakalářské či diplomové práce.

Foto: Jan Procházka

Meopta se vždy hlásila k regionu. V Přerově sponzoruje hokej, volejbal, skauty či mladé talentované sportovce. Před pandemií pořádala i charitativní akce a organizuje řadu aktivit pro zaměstnance i jejich rodiny. Je dlouholetým členem Okresní hospodářské komory. “Spolupracujeme také s odbornými školami, dodáváme jim stroje, na kterých se učí,” zmiňuje Alena Moore. A jelikož současný majitel Gerald Rausnitz je židovského původu, stará se firma i o židovskou pozůstalost v Olomouci a Přerově. V době vypuknutí pandemie navíc firma uvolnila kapacity svých 3D tiskáren, na kterých se pak vyráběly obličejové štíty. Zdravotníkům a záchranářům jich Meopta darovala zhruba dva tisíce kusů.

Předchůdce dnešní Meopty, firma Optikotechna, vznikla v Přerově v roce 1933. Původně se specializovala na výrobu fotoaparátů, objektivů a projekční techniky, později přibyla i vojenská výroba. Po válce byla firma znárodněna a přejmenována na Meoptu. V roce 1989 ji privatizoval česko-americký podnikatel Paul Rausnitz a postupně společnost přeorientoval na polovodičový průmysl, v něm je dnes ve světové špičce. V současné době v Meoptě pracuje asi 1800 zaměstnanců.