Reklama

Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav, venku je 13 °C

CERVUS: Odpad z cukrovinek pomelou a přidají do krmiva. Zvířatům pak lépe chutná

LIGA ÚSPĚŠNÝCH #24

28.2.2024

Jan Procházka

Tuny čokolády, sušenek, oplatek a těsta skončí denně jako odpad při výrobě cukrovinek. A přitom by se daly dále zpracovat. Třeba jako doplněk krmiva pro hospodářská zvířata. S touto vizí vznikla před dvaceti lety společnost Cervus, která v Olomouci měsíčně přemění stovky tun převážně cukrovinkového odpadu na produkt, který zvířatům dává energii a také jim díky němu více chutná potrava. V seriálu Liga úspěšných vám společně s Okresní hospodářskou komorou představujeme další pozoruhodnou firmu, jejíž význam dávno přesáhl hranice regionu.

Na začátku byl nápad. Zakladatel společnosti Petr Šterc se před dvaceti lety rozhodl použít technologický zlom z výroby cukrovinek pro výživu hospodářských zvířat. Bylo zvykem, že si myslivci a drobní zemědělci odváželi odpad ze sušenek a přidávali ho do krmiva. „Napadlo ho, že by se to dalo dělat průmyslově, ve větším. Je to sice odpad, ale tepelně zpracovaný, čerstvý a určený pro lidi…jelikož se tento nápad u jeho tehdejšího zaměstnavatele nesetkal s úspěchem, rozhodl se osamostatnit a začal výrobu sám,“ vypráví dnešní výkonný ředitel společnosti Cervus Martin Mynařík. Firma se podle něj rychle etablovala, zůstala však stále v rukou majitele a zakladatele. „Dá se říct, že jsme stále rodinný podnik. Nejsme součástí žádného korporátu, nemáme akcionáře. Jak si co nastavíme, tak to je. A to je příjemné i pro zaměstnance,“ pochvaluje si Mynařík, který do společnosti přišel před čtyřmi roky s úkolem ji stabilizovat a dále rozvíjet. To se podařilo.

Foto: archiv CERVUS

Opadu při výrobě cukrovinek vzniká hodně. „Například, když nabíhá linka, už na ní jede produkt. Procesy ale ještě nejsou stoprocentní a tak to nesmí jít do prodeje a musí se tento náběh vyhodit. Nebo se třeba vyskytne nějaká technologická chyba a musí se vyhodit celá šarže. A toho jsou tuny a tuny,“ popisuje Mynařík, kde Cervus nejčastěji získává vstupní suroviny. „Dnes fungujeme tak, že máme zaměstnance přímo u producentů odpadu, třeba v Opavě nebo v Lovosicích. Ti ho na místě třídí. Co zpracujeme, a toho je naprostá většina, stahujeme do Olomouce. Co se zpracovat nedá, posíláme nejčastěji do bioplynek, případně systému recyklace, pokud se jedná o papír či plasty. Naše kontrakty jsou totiž takové, že nic nesmí přijít na skládku,“ vysvětluje Mynařík a dodává, že pro firmu není problém zpracovat ani již zabalený výrobek. „Ty k nám chodí poměrně často, takže jsme vybaveni speciálním zařízením, které umí obaly odstranit,“ doplňuje Mynařík. Přestože se zdá, že se vše jen pomele, firma má poměrně přesné receptury. „Potravinářské firmy mají poměrně stálou produkci a my tedy víme, co který výrobek obsahuje a kolik čeho použít,“ vysvětluje Mynařík.

Cervus stahuje odpad i z obchodních řetězců. Zaměřuje se ale výhradně na Českou a Slovenskou republiku. Vozit odpad z větší vzdálenosti už by podle Mynaříka nebylo ekonomické ani ekologické.

Hlavním produktem společnosti Cervus je takzvaná biskvitová moučka, určená pro skot a prasata. Martin Mynařík s úsměvem říká, že kdyby si kráva mohla vybrat, žere trávu s cukrem: „Zvířatům sladké chutná stejně jako nám. A cukry navíc potřebují. Proto se jim také přimíchává do stravy.“ Produkty firmy Cervus proto nejsou finálním krmivem, ale slouží jako doplněk, přidává se jí do krmné dávky maximálně patnáct procent. „Je to ale vysoce výživný produkt, obsahuje ve vyváženém poměru cukr, škrob a významné procento tuku. Zvířata díky němu poměrně rychle získají potřebnou energii, navíc jim strava voní a také jim víc chutná a získají lepší stravovací návyky,“ popisuje výhody Martin Mynařík. V závodě firmy Cervus se podobným způsobem vyrábí i další doplňková krmiva, do kterých se přidávají i jiné přísady dle schválných receptur. „Z 98 procent ale zpracováváme odpad, který tímto vracíme do oběhu,“ vyzdvihuje Mynařík. Měsíčně se v olomouckém závodu vyrobí přes 600 tun krmiva. „Loni jsme regenerovali přes 6000 tun odpadu, který by jinak skončil na skládce nebo ve spalovně,“ doplňuje Mynařík.

V Olomouci Cervus zaměstnává patnáct lidí. „Myslím, že se o zaměstnance staráme hezky. Mají nejrůznější výhody, ale tou hlavní asi je, že si na nic nehrajeme, je tu přátelské prostředí. A když je hezky, třeba si i něco ugrilujeme,“ usmívá se Martin Mynařík. Firma aktuálně hledá posily, není to ale práce pro každého. „Pokud se bavíme o výrobě, potřebujeme silné lidi. Chlapy, co dokážou za chvíli naházet na paletu osm set kilo ve čtyřicetikilových pytlích,“ upozorňuje Mynařík.

Firma nyní rozšiřuje skladové prostory, do budoucna by chtěla vybudovat i malou bioplynovou stanici. „Dává nám to smysl. To, co nemůžeme zpracovat, musíme někam vozit. Až budeme mít vlastní stanici, zpracujeme si odpad sami, přeměníme ho na energie a získáme soběstačnost,“ těší se Martin Mynařík.

Cervus se nedávno umístil v první desítce soutěže Generali Česká pojišťovna o nejlepší firmu s cirkulární ekonomikou. Je také členem Okresní hospodářské komory. A do budoucna hledí Martin Mynařík s optimismem: „Evropská unie nyní tlačí, aby se do roku 2030 snížila produkce odpadů o deset procent oproti roku 2022. A to na úrovni států. Ty samozřejmě nejsou producentem, ale budou sankcionovány, pokud to nedodrží. Je tu tedy obrovský prostor pro firmy, jako jsme my.“