Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 0.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kam s dětmi v červnu? Podívejte se, kde oslavit Den dětí i konec školního roku

Tipy a názory

28.5.2018

Autor: Barbora Sísová

Když nepočítáme letní prázdniny, musí být pro děti červen nejkrásnějším měsícem v roce. Hned první den totiž slaví děti po celém světě svůj svátek, v půlce měsíce se uzavřou známky a pak už se jen čeká na to, až zazvoní poslední zvonek, děti obdrží vysvědčení a dva měsíce zaslouženého odpočinku můžou začít. A jakými akcemi si mohou čekání na konec školního roku zpříjemnit? Kromě několika dětských dnů, které jsou plné soutěží a zábavy, můžete společně vyrazit například na DM rodinný běh, velkou klauniádu, Garden Food Festival nebo tradiční Táta fest.

Ilustrační foto Ilustrační foto Foto: Depositphotos.com

Kam na Den dětí

Pátek 1. června (od 14:00) / Nadační den dětí / Rudolfova alej 
Pátek 1. června (12:00) / Den dětí v Katrin / Katrin cake & coffee‎,
Pátek 1. června (od 9:00) / Program pro děti / Kavárna V lese
Pátek 1. června (9:00–17:00) / Dětský den se složkami IZS Olomouckého kraje / před pavilonem A, Výstaviště Flora
Pátek 1. června (16:30–18:30)  / Hravá prohlídka galerie v přírodě / Sluňákov
Sobota 2. června (10:00–18:00) / Den pro děti / Doubravský dvůr
Sobota 2. června (od 15:30) / Dětský den / Hřiště Nový svět
Sobota 2. června (od 14:00) / Dědský den / Černovír
Sobota 2. června (od 9:00) / Dětský den a závody králičího hopu / Štěpánov 
Sobota 2. června (10:30–17:00) / Dětský den/ Hotel Akademie Hrubá Voda a Ski areál Hlubočky 
Sobota 2.–neděle 3. června / Víkend dětí / Zoologická zahrada
Neděle 3. června (10:00–19:00) / Dětský den v Krokodýlku / Krokodýlek Olomouc
Neděle 3. června (15:00–17:00) / Dětský den a Bystřická kuličkiáda / Velká Bystřice
Neděle 3. června (15:00–18:00) / Den dětí / TJ Sokol Olomouc
Sobota 9. června (8:00–16:00) / Dětský den s turnajem přípravek (HFK) /  Fotbalový stadion v Holici, Staškova 28

Divadelní představení pro děti

Neděle 3. června (16:00) / Pocahontas / Divadlo na Šantovce
Neděle 3. června (10:00) / Královna Koloběžka první / Moravské divadlo
Sobota 9. června (8:30, 11:15) / Protančíme dopolednem 4 (ZUŠ Žerotín) / Moravské divadlo
Neděle 10. června (16:00) / Rákosníček a jeho rybník / Divadlo na Šantovce
Pátek 15. června (17:00) / Malá mořská víla / Divadlo na Šantovce

Akce (nejen) pro děti

Pátek 1.–sobota 2. června / Svátky města Olomouce / centrum města
Sobota 2.–neděle 3. června / Garden Food Festival (dětská zóna) / Smetanovy sady
Sobota 2. června (15:00) / Rodinné hodové odpoledne s promítáním filmu Špunti na vodě / Hřiště u Fojtství, Svatý Kopeček
Sobota 9. června (9:00–18:00) / Stavba pece na tavení železa – workshop / Sluňákov
Sobota 9. června (11:00–22:00) / Jsme ze stejné planety / zámecká zahrada Velká Bystřice
Pátek 15. června (15:30–17:00) / Zahradní slavnost /  Zámecký park Velká Bystřice
Sobota 16. června (16:00–18:00) / Noc snů / Zoo Olomouc
Sobota 16.–neděle 17. června / Myslivecké letní slavnosti / Hrad Sovinec
Neděle 17. června (14:00–17:30) / Tátafest / Smetanovy sady (kolem restaurace Fontána)
Neděle 17. června (16:00) / Klaunská show / Venku na pirátské lodi u Šantovky
Neděle 17. června (10:00–19:00) / Funfest a Fofrparty Olomouc / Korunní pevnůstka
Čtvrtek 21. června (15:00–18:00) / Rozloučení se školním rokem / DDM, Rožňavská
Pátek 22.června–neděle 24. června / Fimfárum 2018 / DDM Olomouc
Sobota 23.–neděle 24. června / Škrloha a lotři ze mlýna / Hrad Sovinec
Sobota 23. června / Rodinný dm běh / Horní náměstí
Sobota 23. června (14:00–16:00) / Pohádkový les / Hlubočky
Neděle 24. června (14:00–18:00) / Odpoledne pro děti na hradě Šternberk / Hrad Šternberk
Sobota 30.června–neděle 1. července / Grand Prix Hanácké hop / Štěpánov
Sobota 30. června –neděle 1. července / Srnčí stezkou / Hrad Sovinec

Pro rodiče

Čtvrtek 7. června  (17:00–19:00) / Mateřská a rodičovská dovolená - základní přehled a nejčastější nejasnosti / RC Olivy
Úterý 19. června (17:00–19:00) / Úvod do Montessori pedagogiky pro dnešního rodiče / RC Olivy
Středa 30. května a středa 6. června (16:30–17:30) / Seminář Hurá na nočník aneb Šikulky bez plenky / Centrum Promami
Pátek 15. června (15:30)  / Kurz první pomoci / Centrum Promami

První červnový týden (1.–3. června)

V pátek 1. června děti po celém světě oslaví svůj svátek. A slavit se bude také v Olomouci a okolí. Hned v pátek můžete společně se svými dětmi vyrazit do Smetanových sadů, kde od 14:00 bude probíhat tradiční Nadační den dětí, který pořádá Nadace Bezpečná Olomouc. Těšit se můžete na pestrý program pro celou rodinu – cyklosoutěže, hry, malování na obličej či zábavná vystoupení. Odpoledne vyvrcholí v 18:00, kdy bude předána cena Nadace Bezpečná Olomouc za nejlepší hrdinský čin v tomto roce. Dětský program slibuje po celý pátek také Kavárna V lese. Vyrobit vlastní zmrzlinový pohár si budou moci všechny děti od 12:00 v kavárně Katrin cake & coffee‎. Zmrzlinu natočí obsluha a pak už bude jen na vašich dětech, jak si ji dochutí či dozdobí.V sobotu můžete vyrazit na výlet do Štěpánova, kde si přijdou na své především milovníci zvířátek, konkrétně králíčků. Od 13:00 se zde totiž uskuteční závody v králičím hopu. To však zdaleka není všechno, od 9 hodin zde budou pro děti přichystány nejrůznější soutěže a také bohaté občerstvení.
Dětem bude věnován také sobotní den na Doubravském dvoře. Den pro děti zde vypukne v 10:00 a bude naplněn divadélky, dílničkami nebo stezkou plnou úkolů, které pro děti připravují spřátelené školky, dětská centra a místní organizace. Probíhat bude až do 18:00, takže máte spoustu času.
Po celý víkend si mohou děti užít bohatý program také v zoologické zahradě na Svatém Kopečku. Připravena pro ně bude spousta her, soutěží a pohádkových bytostí, které mají co dočinění se zvířaty. Schválně odhadnete, které by to mohly být a jaké úkoly pro vás nachystají? Že by třeba Karkulka hledala pro vlka nějakou náhradu za svou maličkost?
Po celé dopoledne bude probíhat Dětský den v Krokodýlku. Na co se vaše děti mohou těšit?Na malování na obličej, sportovní soutěže, výtvarnou dílničku, workshop skupiny Jumping Drums
nebo vystoupení kouzelníka. Odpoledne (od 15:00 do 17:00) proběhne Dětský den ve Velké Bystřici v zámeckém parku. Děti se mohou těšit na hry a soutěže o odměny, které budou mít soutěžící děti spolu s kornoutem zmrzliny zdarma. Čeká na ně malování na obličej, motokáry, koníci i něco dobrého k jídlu a pití. Současně s Dětským dnem bude probíhat Bystřická kuličkiáda - oblíbená jarní hra s hliněnkami nebo skleněnkami pro všechny. Vyzkoušejte si svou šikovnost i štěstí. Zaručeně se pobavíte a můžete i vyhrát. 

Kromě oslav dětského dne se však v Olomouci odehrají i jiné akce, na kterých byste neměli chybět vy, ani vaše děti. Pokud máte rádi dobré jídlo, pak byste se určitě měli vydat na Garden Food Festival, který se odehraje ve Smetanových sadech. I letos pro vás bude připravena řada delikates z řady předních (nejen) olomouckých restaurací i bohatý doprovodný program v režii slavných šéfkuchařů. Děti všech věkových kategorií budou mít k dispozici dětskou zónu od Pevnosti poznání, kde nabízí i hlídání dětí od čtyř let (maximálně na 2 hodiny a pro 20 dětí). Děti navíc budou moci vyzkoušet na vlastní kůži, že kuchyně je jen jedna velká vědecká laboratoř. Věděli jste, že díky citronu či bramboře bychom dokázali rozpohybovat malé auto na dálkové ovládání? Dokáže sůl udržet na hladině vody někoho, kdo nikdy neplaval? Co dokáže udělat ocet s obyčejným vajíčkem? Jak se zachová alobal či mýdlo v mikrovlnné troubě? To vše a mnohem víc si zde mohou vaše děti vyzkoušet.  
První červnový víkend je již tradičně věnován Svátkům města. Děti, které rády ponocují, si mohou užít páteční průvod svaté Pavlíny, který proběhne ve 21:00.  Pokud však už touto dobou bývají dávno v postýlce, nevadí. Bohatý program si mohou vychutnat i v sobotu, kdy na ně v rámci řemeslného trhu (od 10:00 do 18:00) čekají historické hry i vědecko-řemeslné dílny.
Neděle již tradičně patří pohádkám. Dopoledne můžete vyrazit do Moravského divadla na klasickou pohádku Jana Wericha Královna Koloběžka první, kterou pro děti připravili herci Moravského divadla. Navíc pokud na pohádku přijedete na koloběžce, můžete v rámci soutěže vyhrát koloběžku novou. V Divadle na Šantovce mohou děti odpoledne proniknout mezi indiány, od 16:00 je zde pro ně připravena pohádka o princezně Pocahontas.

Druhý červnový týden (4.–10. června)

Po prvním červnovém víkendu, který byl přímo nabitý dětskými akcemi, nás čeká poněkud klidnější týden. To však rozhodně neznamená, že byste neměli kam zajít. Za naše doporučení rozhodně stojí dětský workshop Stavění pece na tavení železa, který proběhne v sobotu ve Sluňákově.  Akce se však mohou zúčastnit pouze předem přihlášené děti. Více informací a přihlášky získáte na e-mailu zuzana.jankova@slunakov.cz.
Nestihnete letos dovolenou nebo se chystáte jenom někam po republice? Pak je pro vás ideální vyrazit na sobotní den do Velké Bystřice. V zámeckém parku totiž budete mít možnost poznat celý svět. Pořadatelskou zemí každoroční akce Jsme ze stejné planety je tentokrát Itálie, takže rozhodně nebude chybět pizza, špagety ani dobré víno nebo skvělé designerské kousky.
V neděli je pro děti v Divadle na Šantovce připravená klasická pohádka o zeleném skřítkovi Rákosníčkovi, který žije ve svém rybníčku Brčálník. Po pohádce se děti mohou těšit na hudební dílničku.

Nadační den dětí vypukne 1. června v Rudolfově aleji. Mimo jiné si vaše děti budou moci vyzkoušet také lukostřelbu Nadační den dětí vypukne 1. června v Rudolfově aleji. Mimo jiné si vaše děti budou moci vyzkoušet také lukostřelbu Foto: Nadace Bezpečná Olomouc
Královna Koloběžka první - nejen tato skvělá pohádka od Jana Wericha, ale také soutěž o novou koloběžku - to vše vás čeká v neděli 3. června v Moravském divadle. Královna Koloběžka první - nejen tato skvělá pohádka od Jana Wericha, ale také soutěž o novou koloběžku - to vše vás čeká v neděli 3. června v Moravském divadle. Foto: Jan Procházka / Moravské divadlo Olomouc
Ochutnat delikatesy předních českých restaurací můžete hned první červnový víkend. A rozhodně se nemusíte bát vzít s sebou také vaše děti. Ochutnat delikatesy předních českých restaurací můžete hned první červnový víkend. A rozhodně se nemusíte bát vzít s sebou také vaše děti. Foto: Garden Food Festival
Sportovní nadšenci ocení DM rodinný běh, který probíhá vždy odpoledne před hlavním závodem Olomouckého půlmaratonu. Tentokrát můžete svou rodinu postavit na startovní čáru 23. června od 14:00. Sportovní nadšenci ocení DM rodinný běh, který probíhá vždy odpoledne před hlavním závodem Olomouckého půlmaratonu. Tentokrát můžete svou rodinu postavit na startovní čáru 23. června od 14:00. Foto: Mattoni 1/2Maraton Olomouc

Třetí červnový týden (11.–17. června)

Ani třetí červnový víkend nebude o zábavu nouze. V pátek odpoledne to bude žít v zámeckém parku ve Velké Bystřici, kde se odehraje slavnostní ukončení školního roku se spoustou zábavy, dobrého jídla a pití spojené s pasováním předškoláků na školáky. Můžete se těšit na bublinkové i balonkové království, tvořivou dílničku i tombolu. Akce není určena pouze pro místní školáky, ale pro všechny děti i dospělé z blízkého i širokého okolí.
Pro hendikepované děti je určena sobotní akce v zoologické zahradě, která vypukne v 16:00.  Na několika stanovištích v blízkosti hlavního vstupu budou moci lidé s těžkým životním osudem vyzkoušet kontakt se zvířaty, která jsou k tomuto účelu vhodná.
Po celý víkend si můžete udělat rodinný výlet na hrad Sovinec, kde budou probíhat Myslivecké letní slavnosti. Na co se můžete těšit? Například na ukázky výcviku dravých ptáků, výcviku loveckých psů či zajímavosti z historie myslivosti. Pokud mají vaše děti rády pořádnou zábavu, pak byste neměli vynechat nedělní Klaunskou show, která proběhne na pirátské lodi před Šantovkou. Připraven bude bohatý zábavný program plný hudby, tance, ale především kouzel, balonků i bublinek. Po představení je navíc připravena klaunská dílnička.
V neděli odpoledne můžete společně oslavit Den otců. Tradiční Táta fest proběhne od 14:00 ve Smetanových sadech před restaurací Fontána. A těšit se můžete na bohatý program. Pro děti bude připraven skákací hrad, střelba na koš, žonglování a spousta dalších aktivit, které připraví RC Olivy a RC Provázek. 

Čtvrtý červnový týden (18.– 24. června)

Ve vzduchu už začíná být cítit nejen léto, ale především konec školního roku. A přesně v tomto duchu se ponese čtvrteční párty Domu dětí a mládeže. Během tradičního ukončení školního roku se zájmovými kroužky na Rožňavské děti předvedou, co se tady naučily. Vystoupí taneční přípravka, hrát k poslechu, tanci i pro pobavení bude tradičně hudební skupina Dětský domov Lazce. Připraveny budou nejrůznější atrakce, soutěže a závody pro děti. Takže se máte rozhodně na co těšit.
Sportovně založení nadšenci si přijdou na své v sobotu 23. června, kdy v rámci Olomouckého půlmaratonu proběhne také Rodinný DM běh na Horním náměstí. Vezměte celou vaši rodinu, děti, babičky, dědečky i kočárky a přijďte se proběhnout nebo jen projít na nesoutěžní rodinný běh. Zvládne ho každý a navíc vás čeká neopakovatelná atmosféra velkého mezinárodního závodu. Pro děti je to úžasný zážitek a v cíli získají vysněnou medaili. Rodinný DM běh startuje v 17:00 a čeká vás trasa dlouhá 3,5 kilometru. Více informací včetně registrace najdete zde. 
V neděli můžete společně vyrazit na hrad Šternberk, kde bude od 14:00 probíhat zábavné odpoledne pro všechny děti. Děti se mohou těšit na projížďky na koních, facepaiting, glitter tattoo, trampolínu nebo rybolov. Vstupné na akci činí 30 korun. V rámci vstupného obdrží návštěvníci 2 poukazy na volný vstup na atrakce.

Pátý červnový týden (25. června–1.července)

V pátek děti dostanou vysvědčení a konečně se dočkají vysněných prázdnin. Dříve než odjedete na společnou dovolenou, však můžete vyrazit na některou z víkendových akcí. My například rozhodně nebudeme chybět ve Štěpánově, kde se uskuteční Grand prix v králičím hopu, v neděli se pro změnu vydáme na hrad Sovinec, kde bude po celý týden probíhat akce Srnčí stezkou.  

Víte o nějakých zajímavých akcích pro děti, které se uskuteční v červnu nebo o letních prázdninách? Pak se nám ozvěte na mail: akce@olomouc.cz. Náš přehled budeme v průběhu měsíce neustále aktualizovat tak, aby vám žádná zajímavá akce neunikla.

Autor článkuBarbora Sísovásisova@olomouc.cz

Barbora Sísová