Reklama

Úterý 13. dubna 2021, svátek má Aleš, venku je 2.8 °C

Olomoucká gastronomie žije aneb #otevreno2021

Zprávy z regionu

17.12.2020

red

Dnes odpoledne se na Horním náměstí sešli představitelé olomoucké gastronomické scény, špičkoví šéfkuchaři zážitkové kuchyně, provozovatelé oblíbených restaurací i hostinští stylových hospod pro věrné štamgasty. Organizátoři tak chtěli reagovat na současnou situaci, která kvůli stále se měnícím podmínkám a často nekoncepčním vládním rozhodnutím neumožňuje lidem z gastronomie normálně podnikat. K setkání došlo den předtím, než budou opět muset uzavřít svoje hotely, restaurace, kavárny a hospody.

Na happeningu s názvem #otevreno2021 se potkali špičkoví čeští šéfkuchaři Roman Paulus (patron Lobster Restaurant) a Přemek Forejt (šéfkuchař restaurace Entree), spolu s nimi majitelé, šéfkuchaři či provozovatelé podniků Bounty Rock Cafe, Na rampě, Opera, Café Restaurant Caesar, Zdravá pecka, Long Short Story, U Travise, U Kapličky, T2, U Maci, Black Stuff, Cafe Gape, Fishi Sushi, Coffee Library, Na Bystřičce, Helen, Lobster Family Restaurant, The Buns, NH Collections, Grill Pub Pod lipami, OSA bar, Caffè Dieci & Cocktails, VIA caffé ad.

Představením hvězdy Naděje na happeningu vyvrcholila kampaň, kterou chtěla olomoucká gastronomie v minulých týdnech připomenout svůj význam ve městě Olomouci, sounáležitost s řadou dalších oblastí života, podobně hluboce postižených důsledky koronavirové epidemie. Po odhalení hvězd tradice, radosti, přátelství, zdraví a úsměvu, které Olomoučané v minulých týdnech potkávali na různých místech města, přinesla šestá hvězda Naděje poselství do příštího roku 2021.

Foto: David Kopřiva

Autorem myšlenky čtvrtečního happeningu je Pavel Vysloužil, zakladatel Garden Food Festivalu. "Chceme společně poděkovat za přízeň všem věrným zákazníkům, bez nichž by podniky nemohly přežít těžké zkoušky náročného roku 2020. A vyjádřit společné odhodlání dál lidem nabízet kvalitní služby v roce nadcházejícím, navzájem si pomáhat a podporovat se v úsilí o záchranu těžce zkoušené olomoucké gastronomie," shrnul myšlenku happeningu a doprovodné kampaně Vysloužil. Na happeningu vznikla také fotografie, která se postupně objeví na reklamních plochách v Olomouci, a video, které chtějí pořadatelé sdílet na sociálních sítích.

Na závěr se všichni účastníci připojili k symbolickému vyjádření odhodlání zachovat a dále rozvíjet gastronomické služby pod hashtagem #otevreno2021: "Děkujeme, že jste nám zůstali letos věrní. Bez Vás bychom to nedokázali. Budeme tu pro Vás i v příštím roce. Chceme být solidární, navzájem si pomáhat, podporovat se. Bez zachování přízně našich hostů, by naše práce neměla smysl. Společně to dokážeme. V roce 2021 pro vás bude znovu OTEVŘENO."

Do projektu se zapojila také olomoucká média, která v posledním roce malým podnikatelům nezištně pomáhala, zejména s propagací a informacemi o změnách v jejich provozech. Prvním z nich byl i náš portál olomouc.cz, který ještě během jarní vlny epidemie a v době, kdy projekt výdejních okének byl teprve v plenkách, sbíral a pravidelně aktualizoval informace o alternativních provozech jednotlivých podniků a přinášel je čtenářům. "Díky portálu jsme mohli naše zákazníky rychle informovat o častých vynucených změnách otvírací doby či našich nových produktech,“ uvedl Dušan Neumann z Bounty Rock Cafe. Daniel Schiner z Lobsteru zase ocenil zveřejnění video kurzů vaření.