Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 14.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: Jan Procházka

Věra Zukalová

* 15. 6. 1974, Ostrov nad Ohří

Zakladatelka neziskové organizace Dobré místo pro život. Krajská manažerka ODS.

Absolventka Střední průmyslové školy strojnické v Olomouci.

Narodila se v Ostrově nad Ohří. Rodiče se ale záhy rozhodli přestěhovat do Olomouckého kraje. Po maturitě pracovala přes deset let jako technolog v Mora Moravia. Poté se stala krajskou manažerkou ODS. Nejprve vedla okres Olomouc a postupně přebírala i další okresy – Jeseník, Přerov, Prostějov a Šumperk. V této funkci setrvává posledních dvacet let.

V roce 2006 se začala věnovat spolku Trend vozíčkářů Olomouc a založila projekt Život ve tmě na podporu nevidomých klientů TyfloCentra Olomouc.

Dne 2. března 2009 založila spolek Dobré místo pro život, dobrovolnickou organizaci, která pomáhá sociálně znevýhodněným skupinám v Olomouckém kraji, v čele spolku stojí dodnes.

Dobré místo pro život organizuje celou řadu akcí – Handicap Rally, Koloběžkiáda, Den pro mámu (tátu), Den lidí bez domova, Strom splněných přání, Kabelkový trh, Vánoční stánek s punčem, chystá se Zahrada pro Hospic na Sv. Kopečku. Ve spolupráci s fotbalovým klubem SK Sigma Olomouc pořádá Dobré místo pro život každý rok ples. Její nadace nedostává žádné finanční prostředky od města Olomouce, od Olomouckého kraje, státu ani od Evropské unie.

V roce 2020 obdržela Cenu města Olomouce za společenský přínos městu.

Byla manželkou primátora Olomouce Martina Novotného, má s ním dceru Ludmilu. Se svým třetím manželem, novinářem Zdenkem Zukalem, bydlí v olomouckém Neředíně. Má tři děti a tři vnoučata.