Reklama

Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo, venku je 16.5 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: Lukáš Navara

PhDr. Zdenek Zukal

* 23. září 1954, Olomouc

Novinář, kameraman, majitel televize ZZIP

Pochází z Olomouce. Jeho otec byl radiotelegrafistou u československého námořnictva, matka pracovala jako prodavačka. Film ho zajímal od mládí, studoval na Střední průmyslové škole filmové v Čimelicích, poté na olomoucké univerzitě obor teorie kultury. Později na univerzitě pracoval v audiovizuálním centru, kde ho také zastihla revoluce. V Olomouci se stal jedním z jejích hlavních kronikářů, v té době natočil mnoho hodin záznamů: z demonstrací, stávek, točil výjezdy studentů do továren i ikonické momenty, jako ověšení sousoší Stalina a Lenina balonky či legendární koncerty ve Sportovní hale. Pořídil i záznam památného vystoupení Karla Kryla.
Na čas se stal dvorním klipařem kapely Mňága a Žďorp. Natočil i proslulý klip Myslel jsem si, že je to láska v hlavní roli s mladým Ivanem Langerem.

V roce 1993 založil vlastní televizní studio ZZIP a začal dodávat reportáže z regionu do TV NOVA a později i dalších soukromých televizí. V souvislosti se sérií reportáží o takzvané Olomoucké kauze čelil obžalobě z křivého obvinění policistů a několik let musel chodit po výsleších a soudech. Nakonec nebyl odsouzen, záběry, jak je veden v poutech z policejní služebny, ale tehdy vzbudily velký rozruch.

Věnuje se i charitě a aktivně pracuje v organizaci Dobré místo pro život, kterou založila a vede jeho manželka Věra Zukalová.

Je ženatý, má dvě dcery. Žije v Neředíně.