Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 16.2 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: FB

Mgr. Miroslav Žbánek, MPA

* 3. 1. 1973, Valašské Meziříčí

Politik, projektant, primátor Olomouce.

Absolvoval Střední lesnickou školu v Hranicích. Při zaměstnání vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Palackého. V roce 1996 založil s kolegy lesnickou projekční kancelář a 11 let byl jejím ředitelem. Angažoval se v profesních komorách, věnoval se kvalitě řízení, občas přednášel. V roce 2007 podíl ve společnosti prodal a odešel z oboru. O rok později nastoupil do vrcholové manažerské pozice nově vznikajícího Úřadu Regionální rady Střední Morava. Od roku 2016 zastával funkci náměstka ředitele pro správu majetku ve státní organizaci Správa železniční dopravní cesty.

V roce 2013 vstoupil do hnutí ANO 2011 a v témže roce kandidoval z 18. místa ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR, ale neuspěl. Rok na to byl v komunálních volbách zvolen zastupitelem města Olomouce. Po komunálních volbách v roce 2018 jej jako lídra vítězné kandidátky zvolilo Zastupitelstvo města Olomouce primátorem. Post primátora obhájil i v komunálních volbách na podzim roku 2022, když vítězné hnutí ANO uzavřelo koalici s blokem ProOlomouc a Piráti a hnutím spOLečně. Od roku 2016 zastává také post krajského zastupitele. 

Do Olomouce se přestěhoval v roce 1991. Dříve bydlel ve Chválkovicích a nyní v centru. Od roku 2019 je podruhé ženatý, z prvního manželství má dceru, z druhého dva syny.