Reklama

Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor, venku je 7.6 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: Jan Procházka

Mgr. Ondřej Zatloukal

* 9. 6. 1977, Olomouc

Historik umění, kurátor, ředitel Muzea umění Olomouc.

Po maturitě na Gymnáziu Hejčín absolvoval katedru dějin výtvarného umění na Filozofické fakultě Univerzity Palackého.

Ještě za studií začal pracovat jako správce sbírek a dokumentátor v Muzeu umění Olomouc (od 2000), zde postupně zastával funkci kurátora sbírkových fondů (od 2004), vedoucího referátu (od 2006) či vedoucího umělecko-historického oddělení (od 2012).

V letech 2005 až 2008 byl také vedoucím uměleckohistorického oddělení Státní zámek – Arcibiskupský zámek a zahrady v Národním památkovém ústavu.

V roce 2013 byl jmenován zástupcem ředitele MUO, současně zde působil jako vedoucí odboru starého umění a knihoven. Ředitelem se stal na podzim 2019 poté, co byl jmenován ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem po téměř půlročním sporu vedení MUO s jeho předchůdcem Staňkem, který odvolal tehdejšího ředitele Soukupa kvůli domnělým hospodářským nesrovnalostem.

Specializuje se na téma zahradní kultury, architektury, výtvarného umění a filosofii v rozmezí od renesance po 19. století. Pod jeho vedením proběhla rekonstrukce nejvýznamnější barokní zahrady v Česku, kroměřížské Květné zahrady zapsané v UNESCO.

Je činný v odborných aktivitách a komisích, např. Komise MKČR pro posuzování žádostí o poskytnutí dotací v programu Podpora pro památky, UNESCO či Czech National Trust a další. V roce 2021 byl oceněn Stříbrnou medaili předsedy Senátu (spolu se svým otcem prof. Pavlem Zatloukalem, emeritním ředitelem Muzea umění Olomouc).

Ve volném čase se věnuje svému hospodářství ve Velkém Újezdě. Je členem Rady městyse Velký Újezd.

Je ženatý, má dvě děti, s rodinou žije ve Velkém Újezdě.