Zácha Michal - OLOMOUC.CZ
Reklama

Středa 23. října 2024, svátek má Teodor, venku je 9.5 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: Olomoucký kraj

Ing. Michal Zácha

* 23. 5. 1978, Přerov

Politik, živnostník, bývalý náměstek hejtmana

Základní i střední školu průmyslovou absolvoval v Přerově. Následně vystudoval obor reklama a marketing na Vyšší odborné škole živnostenské v Přerově. 

Většinu svého profesního života strávil jako živnostník specializující se na správu nemovitostí, pomoc při investiční výstavbě a poradenství.

V roce 2002 vstoupil do ODS. Od roku 2010 zastává post zastupitele Přerova. Dvakrát byl zvolen náměstkem primátora, nejprve v červnu 2011, když předchozí náměstkyně ze zdravotních důvodů rezignovala, a opět v roce 2018. Z pozici náměstka odstoupil 8. 2. 2021. V současnosti je uvolněným radním Přerova.

Bez úspěchu skončily jeho dvě kandidatury do Poslanecké sněmovny PČR (2013, 2017) i volby do Evropského parlamentu v roce 2019.

Po krajských volbách v roce 2020 se stal zastupitelem Olomouckého kraje a náměstkem hejtmana, v gesci má dopravu, sport a volný čas.

Pokud netráví volný čas na fotbalovém trávníku, relaxuje na motorce nebo na své chalupě.

V listopadu 2023 byl obviněn z ovlivňování veřejných zakázek na dopravní stavby v Olomouckém kraji. Následně rezignoval na post krajského zastupitele a náměstka hejtmana Olomouckého kraje, stejně jako na funkci uvolněného přerovského radního, a ukončil členství v ODS. Termín rezignace na všechny tyto posty, včetně pozice přerovského zastupitele, stanovil na 30. listopadu 2023.

Je rozvedený, má čtyři syny. Žije v Přerově.