Reklama

Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor, venku je 7.6 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: Jan Procházka

Terez Wrau

(vlastním jménem Tereza Tothová)

* 16. března 1985, Plzeň

Baristka, hudebnice.

Absolovovala speciální pedagogiku a hudební výchovu na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého. Po absolutoriu krátce vyučovala. Deset let pracovala v olomouckých kavárnách jako baristka, například v podnicích Jazz Fresh Café či Naše Café. Zajímala se o nové trendy, přinesla do Olomouce výběrovou kávu a pomohla zde k progresu v pražení i přípravě kávy v řadě podniků.

Poté se rozhodla věnovat naplno hudbě a dostala se do komunity buskerů – umělců, kteří cestují po světě a živí se pouličním hraním. Sbírá písně z celého světa, zpívá v mnoha jazycích ( např. angličtině, španělštině, portugalštině i francouzštině, cizí jí není ani ukrajinština, běloruština, polština, slovenština, taky gaelské jazyky starého Skotska, Irska a ostrova Man). Hraje na housle a kytaru. V roce 2017 vydala debutové CD s názvem Foxes, následovala druhé album Bohyním, v současnosti pracuje na třetím. Z každého prodaného CD směřuje polovina tržby na potřeby mobilního hospice Nejste sami.

Pochází z Plzně, hudbě se věnuje od dětství, v pěti letech začala hrát na housle, ve třinácti si přibrala i kytaru. Svůj pseudonym používá od čtyřiadvaceti let, kdy jí na oslavě narozenin kamarádka napsala na tenisku slovo “wrau” jako symbol její nespoutané a odvážné energie.

Dnes se věnuje převážně vlastní hudbě a koncertuje.