Reklama

Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor, venku je 7.6 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Jiří Vykoukal

* 11. 3. 1971, Olomouc

Foto: jiri-vykoukal.cz

Hokejový obránce, odchovanec Olomouce. Dvojnásobný mistr československé ligy i české extraligy, dvojnásobný mistr světa v ledním hokeji. Trenér a manažer prvoligových Jestřábů Prostějov.

Chodil na hokejovou základní školu tř. Spojenců v Olomouci. Hokej hrál i jeho tatínek Matouš Vykoukal, který stál u přestavby zimního stadionu v Olomouci v roce 1982.

S hokejem začínal hráč přezdívaný „Bača“ v Olomouci, kde v 1. lize odehrál v sedmnácti letech svoji první sezonu mezi dospělými. Poté přestoupil do Sparty Praha, se kterou vyhrál titul mistra ligy. V Olomouci získal titul na MEJ do 18 let, má dva bronzy MSJ do 20 let a dva tituly mistra světa dospělých z let 1996 a 1999. Ze Sparty odešel do zámoří, ale přes farmu v Baltimore se do prvního týmu Washingtonu neprobojoval.

Vrátil se do Sparty a v roce 1993 s ní vybojoval titul. Působil také rok ve švédském MoDo a dlouho hrál v nejvyšší finské soutěži za Espoo Blues a TPS Turku. V roce 2005 opět zamířil do Sparty Praha a bojoval za ni dalších pět let. Jeho hráčská kariéra pokračovala v Mountfieldu, v Plzni, kde také ukončil aktivní kariéru.

Jako trenér a manažer Jestřábů Prostějov odehrál za tento tým ještě v roce 2020 dvě utkání, kdy mu bylo 49 let. Nyní pracuje jako osobní kouč a mentor. Organizuje Hokej Charity Golf Cup.