Reklama

Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav, venku je 11.8 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: facebook Miroslava Vraštila

Miroslav Vraštil mladší

*17. 10. 1982, Olomouc

Veslař, trojnásobný účastník olympijských her a medailista z mistrovství Evropy.

Je absolventem Slovanského gymnázia v Olomouci.

Jméno Miroslav Vraštil zná mezinárodní veslování už více než půl století. Miroslav Vraštil mladší převzal rodinnou štafetu po svém otci, i když původně začínal s fotbalem v olomoucké Sigmě a zkoušel i další sporty. Nakonec ale zvítězila dřina za vesly, která ho dovedla k řadě úspěchů.

Z olomouckého veslařského klubu přestoupil do Dukly Praha. Na čtyřce bez kormidelníka lehkých vah získal dvě evropská stříbra a jeden bronz. Na stejné lodi startoval na olympiádách v Londýně i v brazilském Rio de Janeiro. Na hrách v Tokiu v roce 2021 pak skončil spolu s Jiřím Šimánkem na dvojskifu lehkých vah těsně pod stupni vítězů, čímž o jedno místo vylepšil rodinné olympijské maximum.

Vrcholové veslování kombinuje také s triatlonovými závody Ironman (3,8 km plavání, 180 km na kole a 42,2 km běh). Několikrát se zúčastnil i legendárního závodu na Havaji, kde v roce 2022 obsadil 92. místo. I zde se vydal ve šlépějích svého otce, který má za sebou přes 100 Ironmanů.

Miroslav Vraštil mladší bydlí v Olomouci, i po čtyřicítce stále vrcholově závodí a pracuje také jako sportovní instruktor. S manželkou vychovávají jednu dceru.