Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 12.5 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: wikipedia.org

RNDr. Emil Viklický

* 23. 11. 1948, Olomouc

Jazzový pianista a hudební skladatel.

Po maturitě na Slovanském gymnáziu absolvoval obor numerická matematika na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého.

Svému oboru se však později nevěnoval, protože již během studií přenesl svůj zájem na hudbu, zejména jazz. Svou roli v jeho rozhodnutí hrála i změna politických poměrů v Československu po roce 1968.

V první polovině 70. let hrál Viklický v Jazz Sanatoriu Luďka Hulana, SHQ Karla Velebného a byl členem jazzrockového Energitu. Začal se prosazovat i v zahraničí. V roce 1976 zvítězil v mezinárodní soutěži jazzových klavíristů v Lyonu a ve stejném roce získal za skladbu Zelený satén první cenu v mezinárodní skladatelské soutěži v Monaku, ve stejné soutěži získal později i druhou cenu za skladbu Cacharel.

Jeho první sólové album V Holomóci městě z roku 1977 se dočkalo velmi pozitivních ohlasů u jazzové veřejnosti a kritiky. Podařilo se mu v něm spojit standardní moderní jazzový projev s inspiracemi z hudby jeho moravského regionu. V letech 1977–1978 se účastnil studijního pobytu na prestižní jazzové škole Berklee College v Bostonu.

Poté vedl svou kvartetní formaci, vystupující zprvu pod názvem Československé jazzové kvarteto, později pod jeho vlastním jménem. Ve své rozsáhlé jazzové činnosti pokračoval po revoluci 1989.

Zvýšený zájem o moravský hudební folklor byl také spjat s objevem hudebnice Zuzany Lapčíkové, rodačky z Moravského Slovácka. Na albu Prší déšť (1994) spolupracovali s Jiřím Pavlicou.

Vedle nahrávek s předními světovými jazzmany, jako je Joe Newman, pianista James Williams a jeden z nejlepších současných kytaristů Billa Frisell, se věnuje také soudobé hudbě a je autorem třech oper – Faidra, Oráč a smrt a Máchův deník aneb Hynku, jak si to představuješ?

V roce 1997 získal od kritika Chrise Parkera v londýnských The Times titul Janáček of Jazz (Janáček jazzu) a v roce 2010 Cenu města Olomouce v oblasti hudba.

V současnosti vystupuje s formací Emil Viklický Trio (Emil Viklický – klavír, Petr Dvorský – kontrabas, Tomáš Hobzek – bicí).

Pochází z výtvarnické rodiny (otec byl asistentem malíře Jana Zrzavého). Jeho syn je Vít Klusák, filmový režisér a spoluautor dokumentárních snímků Český sen nebo V síti.

Autor článku