Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 11.8 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: facebook Karlose Vémoly

Karlos Vémola

*1. 7. 1985, Olomouc

Bojovník MMA, zápasník, první Čech, který bojoval v americké organizaci UFC.

Je absolventem soukromé Hotelové školy, Gymnázia a SOU služeb v Třebechovicích pod Orebem.

Začínal s řeckořímským zápasem, ke kterému ho jako malého kluka přivedl otec Karel, trenér v olomouckém oddíle Sokol Olomouc. Po rozchodu rodičů odešel Karlos v patnácti letech s maminkou do Litic nad Orlicí, v tělocvičně v Žamberku se pak začal věnovat kulturistice.

Kulturistika ho zavála do Anglie, kde se jí věnoval naplno, přitom pracoval v klubech jako vyhazovač. Při jednom konfliktu v klubu zaujal trenéry MMA tím, jak zpacifikoval potížisty, a dostal šanci k prvním utkáním v klecích.

Svůj první profesionální MMA zápas měl v roce 2008. Během zápasů v Cage Fighters Championship a Ultimate Challenge MMA se mu rychle podařilo získat rekord v neporazitelnosti 7-0.

V dubnu 2010 podepsal smlouvu s UFC. Jeho první zápas v této organizaci se uskutečnil proti Madsenovi. Tento boj prohrál na body. Po tomto zápase přestoupil o kategorii níže a na UFC 122 porazil Petruzelliho. Pak ale dvakrát v UFC prohrál a v organizaci skončil.

Od roku 2013 začal střídavě bojovat v ČR a v Anglii s cílem vrátit se zpět do UFC. Následovala vítězná série zápasů, kterou ukončil až Jack Hermansson. V tomto zápase utrpěl Karlos nepříjemné zranění ruky.

V zápasech pokračoval i nadále. V roce 2019 prohrál se Slovákem Véghem, pak ale šestkrát v řadě zvítězil, posedmé v exhibičním zápase nad raperem Marpem. V květnu 2023 prohrál zápas s Patrikem Kinclem na body.

Mediálně je propíráno Karlosovo soukromí. Syna Karla vychovává jeho matka v Londýně, má nevlastní dceru Sky a s manželkou Lelou dceru Lily a syna Rockyho. Bydlí v Londýně a v Praze. Jeho koníčkem je chov zvířat od vzácných motýlů, ryb až po žraloky a krokodýla.