Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 12.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kdo je kdo v Olomouci

Mgr. Rostislav Valušek

* 18. 6. 1946, Olomouc

Farář, kněz husitské církve, disident, spisovatel, publicista, teolog, redaktor, ilustrátor a básník.

Jeho otec byl živnostník, proto musel po základní škole do učení. Vyučil se zámečníkem, při zaměstnání poté vystudoval gymnázium. V mládí se věnoval cyklistice a četbě.

Po srpnu 1968 odešel do NSR, po půl roce se ale vrátil zpět. V letech 1969–1974 studoval na Husově bohoslovecké fakultě v Praze. Na kněze Československé církve husitské byl vysvěcen v roce 1975, ovšem certifikát s titulem Mgr. obdržel až v roce 1990. V období normalizace působil v různých povoláních. Pracoval jako topič, skladník, kulisák, čerpač, měřič u hydrologického průzkumu. Pod pseudonymem Vratislav Halen psal v tu dobu občasné texty do katalogu výtvarníků.

Od roku 1973 byl hlavním editorem, grafikem a knihvazačem první posrpnové samizdatové edice Texty přátel (vydávána v Olomouci, do roku 1989 obsáhla přes 280 titulů).

Sám pak vydával literární a výtvarný sborník Enato. Od roku 1984 vyšlo postupně devět svazků tohoto sborníku, který Valušek doprovázel vlastními grafickými listy. Byl ve spojení s pražským disentem, podílel se i na samizdatové edici Morava a časopisu Box Jiřího Kuběny. Důležitá byla též jeho účast na projektech brněnského bytového divadla Šlépěj v okně.

Bohatá je jeho básnická tvorba, která se řadí do spirituální linie české poezie (Ztotožňování, Milostivé léto, Léthé ve snu či sbírka v žánru haiku Duše s vytrhanou podlahou).

V osmdesátých letech byl vyslýchán a přesvědčován STB ke spolupráci. Nakonec byl obviněn z hanobení republiky a byl odsouzen k devíti měsícům podmíněně s odkladem na dva roky.
Od roku 1990 mohl konečně začít působit jako kněz husitské církve a své povolání vykonává dodnes – působí jako kněz v Olomouci a v Církvi československé husitské v Horce nad Moravou.
Po revoluci spoluzakládal olomoucké nakladatelství Votobia. V roce 2012 obdržel Cenu města Olomouce v oblasti literatura.

V roce 1983 se oženil, s manželkou Marcelou vychovali dvě děti, Jana a Annu.