Reklama

Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor, venku je 8.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: Jan Procházka

Petr Uličný

* 11. 2. 1950, Uničov

Bývalý ligový fotbalista a trenér. Vítěz Českého poháru se Sigmou Olomouc.

Absolvoval Střední veterinářskou školu v Kroměříži a trenérství na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy.

Narodil se v Uničově, ale rodina se brzy po jeho narození stěhovala do Kroměříže, jelikož otec Hynek byl vojákem z povolání. V hanáckých Aténách začínal populární „John“ s fotbalem, výborný byl také v atletice. Ligu hrával za Sigmu Olomouc (pomohl k postupu do ligy), Spartu a Plzeň. V závěru kariéry byl hrajícím asistentem Havířova a Uničova.

Posléze se výrazně prosadil jako fotbalový trenér. Vedl celkem 18 prvoligových týmů, kromě Sigmy byl velmi úspěšný také na Žižkově, v Brně a Baníku. Posledním ligovým klubem, který trénoval, byla SK Sigma Olomouc (v ní odtrénoval v nejvyšší soutěži 119 utkání). S hanáckým klubem vyhrál v Plzni v roce 2012 proti Spartě Praha Český pohár. Svou trenérskou kariéru Petr Uličný úspěšně zakončil posledním ligovým zápasem Olomouce s Duklou Praha 12. května 2012 (Olomouc vyhrála 2:1). Je v dozorčí radě klubu SK Sigma Olomouc.

Celkem v nejvyšší soutěži odkoučoval 413 zápasů. Vystupuje jako glosátor fotbalového dění, je vyhledáván pro své neotřelé bodré vyjadřování a dobráckou povahu. Je velkým přítelem Karla Brücknera.

S manželkou Alenou bydlí v Olomouci. Má dva syny Petra a Tomáše a čtyři vnoučata. Spolu s autorem Romanem Smutným vydal knižní biografii pod názvem Bouřlivák John.