Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 12.8 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: Jan Procházka

Tomáš Ujfaluši

*24. 3. 1978, Rýmařov

Fotbalový obránce či záložník, bývalý kapitán české reprezentace, držitel bronzu z ME v Portugalsku v roce 2004, vítěz Evropské ligy a Superpoháru (s Atleticem Madrid).

Absolvoval Střední zemědělskou školu v Olomouci.

Začínal v Jiskře Rýmařov, studium na střední škole ho přivedlo do Olomouce a v osmnácti letech se dostal do A-týmu Sigmy Olomouc. Nastupoval i v záloze. V roce 2000 přestoupil do německého Hamburgeru SV. Následovala italská AC Fiorentina, španělské Atletico Madrid, turecký Galatasaray Istanbul. S Hamburkem vyhrál Německý pohár, s Atleticem Madrid poté Evropskou ligu a Superpohár. Je dvojnásobný mistr turecké ligy.

Za českou reprezentaci odehrál 78 utkání, a to i v pozici kapitána týmu. S ČR U21 získal v roce 2000 stříbro na ME na Slovensku, hrál na olympijských hrách v Sydney v roce 2000 a s A-týmem získal bronz na ME v roce 2004 v Portugalsku. Účastnil se také ME v roce 2006 v Německu a v roce 2008 ve Švýcarsku.

Kariéru ukončil kvůli potížím s kolenem při angažmá ve Spartě Praha v roce 2013.

V současné době realizuje své fotbalové charitativní projekty a věnuje se spolukomentování fotbalových přenosů.

Fotbal úplně neopustil a na okresní úrovni hraje za tým Staré Vsi u Rýmařova. Je také členem týmu Real TOP Praha, který se zúčastňuje charitativních zápasů.

Ujfaluši je rozvedený, s exmanželkou Kateřinou má dceru Kateřinu. Bydlí v Praze a v Olomouci.