Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 29.3 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: archiv GEMO

Ing. Jaromír Uhýrek

* 15. 6. 1955

Podnikatel, majitel stavební firmy GEMO

Vystudovaný stavební inženýr. Společnost GEMO zakládal v roce 1990 spolu se dvěma kolegy – Milanem Válkem a Borisem Němečkem. Jejich první zakázkou tehdy byla rekonstrukce kapličky v Loučanech u Olomouce za zhruba 200 tisíc korun, od té doby realizovala firma tisíce projektů za mnoho desítek miliard korun. S oběma společníky se Uhýrek v roce 2003 vypořádal, dnes je GEMO největší stavební firmou v Česku.

Už v devadesátých letech otevřel na rohu Pavelčákovy a třídy Svobody hotel GEMO (od r. 2011 až dosud pod názvem Trinity), který dlouho platil za nejluxusnější hotel v Olomouci.

Uhýrkova stavební firma často vystupuje i jako developer. Už na konci devadesátých let vybudoval v Olomouci první nákupní park Haná, později přibyl NH Hotel a sportovní centrum Omega, v současné době pracuje na velkém rezidenčním projektu na Tabulovém vrchu.  Také vybudoval technologický park v Hněvotíně. Rezidenční projekt buduje i v ostravské Nové Karolině.
Aktivní je také na Slovensku, patří mu třeba nákupní centrum Novum v Prešově.

Jaromír Uhýrek se pravidelně drží v žebříčku nejbohatších Čechů, vyhlašovaného časopisem Forbes; umisťuje se okolo padesátého místa.

Se svou společností se angažoval i v podpoře Ukrajiny. Ruskem napadené zemi poslal několik milionů korun. Dlouhodobě podporuje i organizace, které pomáhají handicapovaným či vážně nemocným.

Žije v Loučanech.