Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 12.2 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: archiv redakce

Jan Tomajko

* 19. 6. 1976, Olomouc

Hokejový křídelní útočník, člen legendárního juniorského útoku Kratěna-Broš-Tomajko. Dvojnásobný mistr světa, čtyřnásobný mistr extraligy. Trenér a majitel HC Olomouc.

Chodil na hokejovou základní školu tř. Spojenců (spolužákem byl Michal Broš), pochází ze sportovní a učitelské rodiny, maminka učila tělocvik na střední škole, tatínek je docentem na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého.

V Olomouci prošel všemi žákovskými a dorosteneckými kategoriemi. Pro Moru vybojoval spolu s Michalem Brošem a Ondřejem Kratěnou pod vedením Jiřího Látala titul v juniorské extralize. V dospělé soutěži debutoval v roce 1994 ještě pod Josefem Augustou.

Po krachu hokeje v Olomouci musela nadějná trojka zamířit jinam – na Vsetín. Hned třikrát, a to v letech 1998, 1999 a 2001, se stal mistrem republiky a svými výkony si také řekl o reprezentační dres pro mistrovství světa v letech 2000 a 2001. V reprezentaci odehrál 38 utkání a dal jednu branku.

Pak se olomoucká trojice přesunula do Sparty, kde slavila čtvrtý titul. Následovalo už osamocené angažmá Jana Tomajka v Liberci. Po zdravotních potížích se přes Kladno vrátil do Mory a v roce 2010 jí pomohl k semifinálové účasti v 1. lize.

Po hráčské kariéře se Tomajko vrhnul na trenérství. Zastával post asistenta Petra Fialy, Zdeňka Venery a dvojici tvořil se Zdeňkem Motákem. Od letošní sezóny vede tým Mory s asistentem Borisem Žabkou, následující bude kormidlovat s Róbertem Petrovickým. Po odchodu Jiřího Dopity z klubu se stal oficiálním majitelem HC Olomouc.

Syn Matěj hraje třetí hokejovou ligu za Vyškov, dcera Kristýna tenis.