Reklama

Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor, venku je 8.4 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: Olomouc.cz

Mgr. Viktor Tichák, Ph.D.

* 12. 1. 1990, Olomouc

Univerzitní pedagog, politik, jazykovědec, náměstek primátora

Po absolvování Slovanského gymnázia v Olomouci vystudoval českou a německou filologii na Filozofické fakultě Univerzity Palackého. V průběhu studia strávil semestr na Universität Bern ve Švýcarsku. Následně vystudoval v doktorském programu obor německý jazyk na téže fakultě. Jedno funkční období působil jako místopředseda Akademického senátu FF UPOL, v rámci vědecko-výzkumných projektů byl několikrát v zahraničí. Od roku 2019 pracuje jako odborný asistent na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, od roku 2020 také jako vědecký pracovník na Univerzitě Palackého.

V roce 2018 vstoupil do České pirátské strany. V témže roce byl v komunálních volbách za tuto stranu zvolen zastupitelem města Olomouce, mandát obhájil i o čtyři roky později a stal se náměstkem primátora pro oblast školství, kultury a cestovního ruchu a komise městských částí. Neúspěšně kandidoval ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2021 .

Působí jako tajemník Letní školy slovanských studií Olomouc, překládá, vede jazykové kurzy, píše a publikuje, kromě odborných článků také jazykové okénko časopisu Listy. Dědeček Viktora Ticháka byl historik Milan Tichák, otec Tomáš Tichák je šéfredaktorem časopisu Listy. Mezi jeho zájmy patří politika, hudba (člen kroměřížského sboru ZeSrandy), jazyky, turistika, cyklistika, cestování.