Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 11.8 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: wikipedia.org

PhDr. Milan Tichák

* 20. srpna 1933, Paskov – † 23. září 2020, Olomouc

Významná olomoucká osobnost, historik, spisovatel, autor řady publikací o historii Olomouce.

Po studiu na Slovanském gymnáziu nastoupil na letecké učiliště v Prostějově, po roce ale musel absolvovat základní vojenskou službu. Kvůli administrativní chybě se nedostal na Karlovu univerzitu, kde chtěl studovat historii, nastoupil proto do závodu Sigma Olomouc. Zde se vypracoval na vedoucího oddělení propagace. Od roku 1963 dálkově studoval obory dějepis a český jazyk na Filozofické fakultě Univerzity Palackého, kde v roce 1969 získal doktorát.

Dětství prožil Milan Tichák ve Velkém Týnci a v roce 1946 se s rodinou přestěhoval do Olomouce, kterou si zamiloval. Již ve Velkém Týnci vstoupil do obnoveného Junáka, po přestěhování se stal členem 10. oddílu Hanáci.
Po srpnové invazi 1968 se zapojil do odporu proti okupantům prostřednictvím firemního Zpravodaje, tisku plakátů a psaní nápisů. V roce 1969 ho vyloučili z KSČ, doktorát ještě obhájil, ale na slíbené místo historika na univerzitě mohl zapomenout a současně dostal výpověď ze svého místa vedoucího oddělení propagace. V Sigmě Olomouc mu nakonec bylo umožněno zůstat na oddělení technických služeb. Během normalizace jeho rodinu perzekvovali, děti nemohly studovat střední školu a manželka pracovat v oboru knihovnictví.

V listopadu 1989 se zapojil do sametové revoluce, byl zvolen členem výboru Občanského fóra v Sigmě Olomouc. Již v roce 1990 ale z podniku odešel, stal se redaktorem Hanáckých novin a začal psát knihy o olomoucké regionální historii. Několik let také redigoval vlastivědný kalendář Rok na Hané. Do širšího povědomí vstoupil knihou Vzpomínky na starou Olomouc (1997), zahrnující období zhruba od pol. 19. stol. do 2. světové války.

Milan Tichák je považován za jednoho z nejerudovanějších historiků, co se týče místopisu Olomouce. Napsal téměř dvě desítky knih a zanechal příznivcům historie Olomouce nepřeberné množství materiálů. Podílel se na vzniku dvoudílných akademických Dějin Olomouce (Univerzita Palackého, 2009).

V roce 1997 získal Cenu města Olomouce za dlouholetou práci v oblasti olomoucké vlastivědy.

Byl ženatý, jeho syn Tomáš je český publicista, fejetonista, dramatik a šéfredaktor časopisu Listy, vnuk Viktor zastává v současnosti post náměstka primátora Olomouce.