Reklama

Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor, venku je 8.8 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: facebook Michala Sýkory

Mgr. Michal Sýkora, Ph.D.

* 28. 9. 1971, Olomouc

Pedagog, literární teoretik, spisovatel, scénárista.

Maturoval na Gymnáziu Hejčín, poté vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Palackého. Absolvoval čtyři studijní pobyty v Cambridgi a Oxfordu ve Velké Británii.

Na své alma mater působí od roku 1998 jako odborný asistent na katedře divadelních, filmových a mediálních studií. Odborně se zabývá moderním světovým románem, aktuálními tendencemi světové literatury a teorií literatury – konkrétně komparatistikou a hermeneutikou. V rámci výuky vede i semináře věnované britským detektivkám.

Jeho prvním literárním počinem byl Případ pro exorcistu, kterým započal úspěšnou detektivní sérii s komisařkou Marií Výrovou zasazenou do prostředí Olomouce. Na exorcistu navázaly knihy Modré stíny (2013), Ještě není konec (2016), Pět mrtvých psů (2018) a Nejhorší obavy (2020). Detektivní romány se staly předlohou k cyklu televizních minisérií Detektivové od Nejsvětější Trojice (Případ pro exorcistu, Modré stíny, Ještě není konec, Pět mrtvých psů), které vzbudily velký divácký ohlas. Spolu s Petrem Jarchovským se podílel na tvorbě scénářů k minisériím Živé terče (2019) a Pozadí událostí (2023). Netají se tím, že jeho tvorbu inspirovala britská detektivní škola. Několik jeho titulů zpracoval také Český rozhlas do audio podoby.

Filmová adaptace knihy Ještě není konec režiséra Viktora Tauše – nazvaná Vodník – získala Českého lva v kategorii Nejlepší televizní film nebo minisérie roku 2019.

Je rovněž autorem několika literárněvědných publikací, mimo jiné monografie o Vladimíru Nabokovovi (2002, 2004) a Philipu Rothovi (2019).

Žije v Olomouci.