Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 18 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: Olomoucký kraj

Ing. Josef Suchánek 

* 15. 1. 1963, Ostrava

Politik a manažer, současný hejtman Olomouckého kraje.

Po maturitě na ostravském gymnáziu nastoupil na Hutnickou fakultu Vysoké školy báňské v Ostravě, obor tepelná technika, a následně absolvoval postgraduální studium počítačové grafiky na Českém vysokém učení technickém v Praze.

Většinu svého profesního života se pohybuje v manažerských pozicích, má zkušenosti s řízením několika velkých firem a organizací (např. Makro ČR nebo internetové obchody Vltava Stores). Pět let také působil jako ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého.

Od roku 2018 je členem hnutí Starostové a nezávislí (STAN), téhož roku byl v komunálních volbách zvolen olomouckým zastupitelem. V krajských volbách v roce 2020 byl lídrem společné kandidátky hnutí STAN a Pirátů v Olomouckém kraji. Podařilo se mu získat mandát krajského zastupitele a dne 30. října 2020 byl zvolen hejtmanem Olomouckého kraje. Od července 2022 je členem předsednictva hnutí STAN. Po zvolení hejtmanem rezignoval na post zastupitele města, v komunálních volbách v roce 2022 opět kandidoval, ale neuspěl.

Ve volném čase rád sportuje, v létě jezdí na kole, v zimě lyžuje, celoročně hraje badminton. Jeho velkým koníčkem je příroda a včelaření. Má rád hudbu, amatérsky hraje na kytaru.

Má tři děti, jednu vnučku, žije v Olomouci-Holici.