Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 10.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kdo je kdo v Olomouci

Ing. arch. Zdeněk Štefka, CSc.

* 3. 10. 1942, Olomouc

Dlouholetý architekt květinových výstav a ředitel společnosti Výstaviště Flora Olomouc, autor mnoha výtvarných děl ze skla, pedagog na Akademii výtvarných umění v Praze, předseda Unie výtvarných umělců Olomoucka.

V roce 1965 ukončil studia na Fakultě architektury VUT Brno, kde se v rámci studentských stáží seznámil s výstavnictvím.

Hned po absolutoriu brněnské fakulty vyhrál konkurz na místo architekta v nově vzniklé organizaci Olomoucké výstavní sady, pozdější Flory. V letech 1967–1980 byl hlavním architektem mezinárodních květinových výstav Flora Olomouc. V sedmdesátých letech se výrazně podílel na rozšíření výstaviště Flora a kultivaci Bezručových sadů.

Mezi lety 1974–1979 dělal aspiranturu na Fakultě architektury ČVUT Praha, v 80. letech externě vyučoval na Katedře architektury AVU v Praze.

Po revoluci působil jako designér a architekt v rámci svobodného povolání. V letech 2001–2003 pracoval jako prezident Unie výtvarných umělců Olomoucka. Od roku 2003 do roku 2012 byl ředitelem Výstaviště Flora Olomouc.

V roce 1972 byl oceněn ve svých třiceti letech první významnou mezinárodní cenou, z rukou nizozemské královny Juliany převzal zlatou medaili za expozici Symfonie skla a květin z Československa na výstavě Floriade 72 Amsterdam. V roce 2011 obdržel titul Osobnost českého veletržního průmyslu, udělovaný společenstvím organizátorů výstavních akcí České republiky SOVA ČR. V roce 2016 získal Cenu města Olomouce za kulturu.