Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 16.2 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Martin Schneider

* 4. 3. 1986, Olomouc

Baseballista, nadhazovač a profesionální hasič.

Je absolventem Střední průmyslové školy elektrotechnické v Olomouci. Dva roky studoval Fakultu tělesné kultury Univerzity Palackého, kvůli stěhování do Brna studium ukončil. Tři semestry Speciální edukace bezpečnostních složek absolvoval v Brně. Studium nedokončil kvůli baseballu, když jel hrát na dva roky do Austrálie.

Martin začínal s baseballem v Olomouci. Přivedl ho k němu tatínek, který učil spolu s budoucím zakladatelem klubu Skokani Olomouc Václavem Vojákem na škole pro neslyšící na Sv. Kopečku u Olomouce, kde hráli se žáky baseball. Prvně začal pálit a házet i se svým budoucím spoluhráčem a kamarádem Jakubem Vojákem. Posléze hrál od svých osmi let za nově vzniklý mládežnický oddíl Piráti Olomouc a následně přešel do Skokanů Olomouc, kteří vznikli z původního mužského oddílu spadajícího pod olomouckou Sigmu.

První zápas v nejvyšší soutěži si zahrál za brněnskou Techniku v 18 letech. Pak házel a pálil dvě sezóny v dresu Skokanů Olomouc, následoval přestup k Drakům Brno, kde odehrál 16 sezon (dva roky hrál v Austrálii). V roce 2020 se vrátil na rodný nadhazovačský kopec na Lazcích, aby pomohl Hanákům dostat se zpět mezi elitu. Trénuje baseballovou mládež.

V reprezentačním týmu ČR hrál dlouhé roky a loni přispěl k senzačnímu postupu na World Baseball Classic, které se hrálo v březnu v Japonsku. Většina týmu nehraje baseball profesionálně, ale při zaměstnání a právě tím Martin Schneider zaujal světový baseballový i sportovní svět tak, že o něm psaly i New York Times.

Schneider přezdívaný „Omar“ je profesionální hasič a pracuje v Olomouckém záchranném hasičském sboru. Je řadovým hasičem, který se zaměřuje na chemickou a technickou službu.

S manželkou Michaelou, synem a dcerou bydlí ve Střeni.