Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 16.1 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: facebook Jakuba Rouska

Jakub Rousek

* 22. 3. 1982, Olomouc

Sólista olomoucké opery a operety.

Na základní školu chodil na Svatém Kopečku. Po absolvování hotelové školy a práci v oboru začal v roce 2004 soukromě studovat operní zpěv u Václava Málka, operního režiséra a dlouholetého sólisty opery Moravského divadla.

V roce 2005 nastoupil do angažmá v Moravském divadle, kde se po třech letech ve sboru stal sólistou opery a operety. Hostoval v několika divadlech, s olomouckou operou také v zahraničí (např. Německo, Rakousko, Francie, Slovensko, Polsko). Věnuje se i koncertní činnosti.

V sezoně 2013–2014 byl v Olomouci oceněn cenou za nejlepší jevištní výkon v roli Kalafa v inscenaci Pucinniho Turandot. Roku 2018 získal nominaci na Cenu Thálie za svůj výkon v roli Manoliose v inscenaci Řecké pašije.

Začínal jako rocker, skládal hudbu, hrával na kytaru, chodil do umělecké školy. Na konzervatoř ho nepřijali kvůli uzlíku na hlasivkách. Před kariérou operního pěvce pracoval např. jako obsluha v restauraci, skladník, pojišťovací agent či ostraha. Do Moravského divadla se nejdříve hlásil na pozici kulisáka. V roce 2013 o něm natočila režisérka Hana Pinkavová dokument Úděl nadání.

V současnosti ho diváci mohou vidět v Moravském divadle např. v roli Tita v režii Veroniky Loulové a Jiřího Havelky či ve Dvořákově Rusalce jako Prince.