Reklama

Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor, venku je 8.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: Tomáš Jurníček

doc. PhDr. Vladimír Řehan

* 28. 1. 1948, Olomouc

Vysokoškolský profesor, klinický psycholog, adiktolog.

Absolvoval Střední vzdělávací školu v Hejčíně (dnešní gymnázium) a v roce 1971 ukončil v Olomouci studium odborné psychologie. V letech 1972–1991 pracoval jako klinický psycholog v Psychiatrické léčebně ve Šternberku, kde se věnoval především diagnostice a terapii lidí závislých na alkoholu a jiných drogách a doléčování psychotiků.

Po ukončení pracovního poměru ve Šternberku začal vyučovat na katedře psychologie Filozofické fakulty UP. Od roku 1994 do roku 2011 byl jejím vedoucí. V letech 1994–2006 postupně vykonával funkce proděkana, dvě volební období děkana FF UP a poté prorektora UP.

Na konci devadesátých let realizoval ve spolupráci se členy katedry výzkumný grant GA ČR – Některé sociálně psychologické charakteristiky současné české populace. Podílel se rovněž na grantech se zaměřením na aplikovanou psychodiagnostiku, oblast drogových závislostí a podobně. V roce 2015 získal cenu adiktologie. Ve svém oboru vydal řadu článků a publikací.

V mládí hrál volejbal, dotáhl to až do první ligy. V roce 1966 vstoupil do komunistické strany a zařadil se do jejího reformního křídla, ze strany byl vyloučen o čtyři roky později během normalizačních prověrek, v roce 1987 odmítl i přes psychický nátlak podepsat spolupráci s StB.

Je ženatý, má syna Jakuba. Bydlí v obci Javorek na Vysočině.