Reklama

Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor, venku je 8.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kdo je kdo v Olomouci

Příborský Jan

* 3. 2. 1947, Šternberk

Zakladatel a bývalý ředitel Tyflocentra Olomouc, bývalý ředitel Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých Olomouc. Významný organizátor péče o nevidomé, jejich kulturu a sportovní vyžití.

Problémy se zrakem ho provázely od dětství, v pěti letech přišel o jedno oko kvůli nemoci, v patnácti měl úraz a ve třiceti oslepl úplně. Vzdělával se sám v rámci sociální rehabilitace, prošel mnoha speciálními kurzy a o problematiku nevidomých a slabozrakých se hodně zajímal ještě před revolucí.

I přes svou nevidomost řadu let vedl instituce, které pomáhají zrakově postiženým. Řada věcí, které těmto lidem usnadňují život – od vodících pásů na chodnících přes různé kompenzační pomůcky až po webové stránky – vznikla či se rozšířila jeho zásluhou.

Od roku 1991 pracoval v krajském ambulantním středisku Tyfloservis Olomouc. V roce 2000 stál u vzniku TyfloCentra Olomouc, kde zastával do roku 2013 funkci ředitele.

Stál u zrodu projektu Bezbariérová Olomouc. Podílel se na prosazení a realizaci orientačních prvků pro nevidomé jako zvukové a hlasové majáčky, reliéfní pásy na ulici, na nádraží. V roce 1993 vytvořil novou metodiku čtení a psaní Braillova písma pro dospělé nevidomé čtenáře, na jejímž základě byl sestaven nový slabikář a čítanka. Vybudoval kvalitní prodejní středisko speciálních kompenzačních pomůcek v době, kdy síť těchto prodejen ještě neexistovala.
Založil sociální firmu Ergones, která pomáhá zrakově postiženým při uplatnění na trhu práce, nabízí poradenství a prodej elektronických kompenzačních pomůcek, pomáhá s výukou cizích jazyků, rovněž vyrábí keramiku a propagační předměty.

Byl též zakladatelem a předsedou Oddílu zrakově postižených sportovců SK Olomouc SIGMA MŽ, v němž s manželkou vytvořili sekci turistiky.

V roce 2019 obdržel Cenu města Olomouce.