Reklama

Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor, venku je 8.4 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: archiv Ceny města Olomouce

Richard Pogoda

*16. 8. 1944, Olomouc

Klavírista, hudební skladatel, typograf a rozhlasový redaktor

Po maturitě na Slovanském gymnáziu studoval od roku 1961 typografickou školu v Praze a současně klavír a dirigování u prof. Františka Preislera na olomoucké konzervatoři.

Popularita pražských divadel malých scén ho společně s přítelem Pavlem Dostálem přiměla k založení vlastní klubové scény, tzv. Divadla experimentu (DEX), které se záhy stalo velmi populární nejen v Olomouci, ale po celé republice.

Od roku 1965 byl členem Amatérského studia při olomouckém Divadle Oldřicha Stibora. Studio od roku 1966 uvedlo na prknech Moravského divadla deset původních muzikálů, např. Výtečníci, Princ a chuďas či Gaudeamus igitur.

V době normalizace se Richard Pogoda živil jako diskžokej. S Pavlem Dostálem, pod jinými jmény, dále spolupracovali s amatérskými i profesionálními soubory po celé republice. Inscenovali také hry Voskovce a Wericha na profesionálních jevištích. V té době se oba přátelili s Miroslavem Horníčkem. Richard Pogoda zkomponoval hudbu k jeho hře Tvrďák a od konce 80. let se stal doprovodným pianistou a jevištním kolegou v představení HOVORY H O V+W.

Přes 25 let se Pogoda věnoval také výchovným koncertům a klubovým pořadům pro mládež. Úzce spolupracoval s Moravskou filharmonií Olomouc, od počátku 90. let pracoval dlouhá léta jako hudební redaktor a moderátor ve studiích Českého rozhlasu. V letech 1997 až 2013 vysílal v olomouckém rozhlase své Jazzoviny. Je také autorem oblíbených fejetonů, komentářů a recenzí k albům jazzové a swingové hudby.

V roce 2013 se stal laureátem Ceny města Olomouce.

Společně se svou dcerou, herečkou Sandrou Pogodovou, je autorem knih Hoď se do pogody a Buď v pogodě. S knihou objíždí republiku a společně pořádají zábavnou talk show.

Žije v Olomouci, je ženatý, má dvě dcery.