Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 16.8 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: archiv MDO

Ivana Plíhalová

*28. 10. 1962, Brno

Herečka a politička.

Po studiu hudebně-dramatického oboru na brněnské Státní konzervatoři nastoupila v roce 1981 do svého prvního angažmá v Moravském divadle Olomouc, kde působí dodnes.

Za svou hereckou kariéru ztvárnila přes 200 rolí a získala několik ocenění za nejlepší ženský herecký výkon.

Několik let působila ve Studiu Hořící žirafy a v Českém rozhlase moderovala pořad Lady magazín. Hostovala v brněnském Buranteatru v inscenacích Skleněný zvěřinec a Na Větrné hůrce, v Městském divadle Brno v muzikálu Flashdance a v olomouckém Divadle Tramtarie v představeních Jedlíci čokolády a Velká mořská víla.

Kromě Moravského divadla hraje v současnosti také v inscenaci Otisky Divadla na cucky.

V listopadu 1989 patřila k vůdcům stávky divadelníků v Olomouci a Občanské fórum, jehož členkou byla v letech 1989 –1991, ji nominovalo do prvních svobodných voleb. Stala se zastupitelkou a čtyři roky pak zastávala post vedoucí městské kulturní komise. Do olomouckého zastupitelstva se vrátila jako nezávislá za ODS v roce 2014. V roce 2018 znovu, tentokrát za hnutí spOLečně, úspěšně kandidovala, svůj mandát zastupitelky města obhájila i ve volbách na podzim 2022. Je členkou Komise pro kulturu a cestovní ruch města Olomouce.

Ve volném čase se věnuje charitativní činnosti. Několik let spolupracuje s olomouckým spolkem Trend vozíčkářů, kde se podílí na akci Zasukované tkaničky. Je patronkou organizace CREDO, zřízené pro vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v ZŠ a SŠ. Spolupracuje také s Občanským sdružením pro pomoc náhradním rodinám ISIS. V neposlední řadě je členkou sdružení Berkat, které pomáhá lidem v Čečensku, Afghánistánu a na Ukrajině.

Byla vdaná za hudebníka Karla Plíhala, má s ním dvě dospělé děti, dceru a syna, a tři vnoučata.