Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 16.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: Jan Procházka

Mgr. Šimon Pelikán

* 12. 6. 1986, Olomouc

Propagátor cestovního ruchu v Olomouci. Kapitán a předseda spolku Plavby Olomouc.

Gymnázium studoval v Kladně. Je absolventem Univerzity Palackého v Olomouci v oboru rekreologie – management rekreace a cestovního ruchu.

K lodím získal vztah už v dětství. Byl úspěšným juniorským reprezentantem ČR ve sjezdu na divoké vodě, získal titul mistra světa a Evropy. V roce 2010 se začal zajímat o větší lodě a o tři roky později se jako námořník účastnil plavby na historické plachetnici přes Atlantský oceán z Brazílie do Jižní Afriky.

Je držitelem lodního oprávnění vůdce malého plavidla a má zkušenosti s realizací plaveb na motorových lodích a plachetnicích u nás i v zahraničí.

Stojí v čele projektu s názvem Plavby Olomouc, který pořádá vyhlídkové plavby hned na dvou lodích – Ololodi Kordulce a Marii Terezii. Zatímco první loď odkoupil, stavbu druhé sám inicioval a za pomocí místních živnostníků ji navrhl a postavil za několik týdnů. Marie Terezie pluje na Moravě od září 2017.

V Olomouci kromě Ololodí provozuje také Ološlap (pojízdný bar, beer-bike, který vozí šlapající turisty historickým centrem Olomouce), Olodvorek (prostor pro koncerty, výstavy a příjemná setkání a posezení ve vnitrobloku historického domu na Dolním náměstí v Olomouci) a Olopunč.
V roce 2017 obdržel Cenu města Olomouce za rozvoj cestovního a turistického ruchu na řece Moravě.

Bydlí v Olomouci v části Nová Ulice. Mezi jeho koníčky patří lyžování, surfing, jezdí na kiteboardu, zajímají ho i plachetnice.