Reklama

Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor, venku je 8.6 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: FB

Marek Ošťádal 

* 28. 8. 1973, Mezice

Grafik, hudebník, politik a senátor.

Po získání výučního listu na Středním odborném učilišti energetickém v Přerově si doplnil maturitu na soukromé SOU stavební. 

V 90. letech se živil jako elektromechanik, pracovní zkušenosti získal také jako řidič, OSVČ (Autodoprava Ošťádal) či jako obsluha čerpací stanice. V letech 1999 až 2008 byl inspektorem strážní služby ve firmě VV Olomouc, poté pracoval dva roky jako grafik v tiskárně.

Do aktivní politiky vstoupil roku 2010, kdy byl v komunálních volbách jako nezávislý za Sdružení nezávislých kandidátů – Pro obec zvolen zastupitelem obce Náklo a stal se starostou. Svůj mandát zastupitele i funkci starosty obhájil i v dalších dvou volebních obdobích. V komunálních volbách v roce 2022 již nekandidoval. V roce 2020 vstoupil do hnutí STAN a ještě tentýž rok byl ve volbách do Senátu zvolen senátorem. 

Je velkým propagátorem hanáckého dialektu, vytvořil fiktivní postavu Pepina z Hané a podílel se na tvorbě učebnice hanáčtiny pro základní školy. Je také hudebník – zpívá a hraje na baskytaru v populární bigbítové kapele Stracené Ráj, která zpívá pouze v hanáčtině. 

Žije v obci Náklo, v části Mezice.