Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 9.1 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: FB

Martin Novotný

* 21. 1. 1972, Olomouc

Politik, manažer, bývalý primátor a poslanec.

Po ukončení ZŠ Zeyerova maturoval na Slovanském gymnáziu, později studoval na Karlově univerzitě filozofii, v pátém ročníku ale školu opustil. V roce 1998 a 1999 byl na studijním pobytu v Austrálii. Zde se zaměřoval na anglický jazyk a ekonomii. Angličtinu dokonce nějaký čas vyučoval, například na základní škole Stupkova. 

Od konce 90. let se aktivně zabýval politikou, do ODS vstoupil už v roce 1995. Řadu let předsedal místnímu sdružení ODS Olomouc-město. S vrcholnou politickou scénou se poprvé setkal v letech 2000 až 2001, kdy si ho místopředseda Poslanecké sněmovny Ivan Langer vybral jako svého poradce. 

V roce 2002 byl poprvé zvolen do Zastupitelstva města Olomouce a současně zastával funkci náměstka primátora. Roku 2006 se stal ve svých 34 letech nejmladším primátorem v zemi, post primátora obhájil i v následujících volbách. Jedno volební období (2008–⁠2012) byl rovněž krajským zastupitelem. Na podzim 2013 byl zvolen poslancem, a z toho důvodu k 1. 3. 2014 rezignoval na křeslo primátora. Postupně se začal ideově rozcházet s ODS a v dalším volebním období už nekandidoval. Aktuálně působí jako člen místní rady v Místním sdružení ODS Tovéř.

Nyní působí v soukromé sféře, mimo jiné se podílí na developerských projektech společnosti Redstone. Na starosti má strategické poradenství a komunikaci.

Aktivně se věnuje i hudbě, jako kytarista působil ve skupině The Again. Je podruhé ženatý, z prvního manželství má dceru Ludmilu, se současnou manželkou Martinou dceru Alenu, žije v Tovéři.