Reklama

Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor, venku je 7.6 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Karolína Muchová

* 21. 8. 1996, Olomouc

Česká profesionální tenistka.

Je absolventkou Církevní základní školy a Církevního gymnázia Německého řádu v Olomouci.

S tenisem začala v Olomouci, kurty měla kurty pár metrů od domova. Její trenérkou byla maminka další tenistky Barbory Štefkové. Přestože jí šly i ostatní míčové sporty, zůstala u tenisu. Tomu se nadále věnovala v Přerově, kdy její tenisové kroky řídila trenérka Novotná, poté Petr Huťka mladší a později Pavel Šnobel. V roce 2014 vyhrála Pardubickou juniorku. O pět let později se přestěhovala a zároveň přestoupila do Prahy, kde začala trénovat pod Emilem Miškem. Od roku 2020 se o její tenisový rozvoj a výsledky staral David Kotyza, po něm Jiří Blecha a nyní opět Emil Miške.

Na žebříčku ITF byla prvně evidována v roce 2013, na žebříčku WTA figurovala v roce 2015 na 400. místě. Za rok už byla blízko první dvoustovky. Po letošním úspěchu na Roland Garros skočila na 16. místo. V českém fedcupovém týmu debutovala v roce 2019 prostějovskou baráží Světové skupiny proti Kanadě.

V grand slamech se dosud dostala nejdále na Australian Open v roce 2021, když došla do semifinále. Ve Wimbledonu se probojovala dvakrát do čtvrtfinále a na US Open do osmifinále. V kariéře Muchovou brzdí častá zranění. Na prize money si v kariéře dosud vydělala přes 4 miliony dolarů. Vše vylepšila finálovou účastí na Roland Garros v Paříži v roce 2023, kde ale nakonec vyhrála Polka Swiateková.

Tatínek Josef byl fotbalistou Sigmy Olomouc, bratr Filip chytá v brance ligových Teplic. Karolína hraje na kytaru a provozuje i další sporty, třeba in-line bruslení, v mládí jí šel výborně fotbal. Jejím tenisovým vzorem je Roger Federer.