Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 13.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: Facebook

prof. Mgr. Jaroslav Miller, M.A., Ph.D.

* 8. 1. 1971, Šumperk

Historik, v letech 2014 až 2021 rektor Univerzity Palackého v Olomouci. Poté rektor Anglo-americké vysoké školy, v současnosti náměstek na ministerstvu školství.

Po maturitě na šumperském gymnáziu vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Palackého, obory historie – ruská filologie a literatura – anglická filologie a literatura, poté pokračoval na Středoevropské univerzitě v Budapešti. Postgraduál absolvoval na FF UP v oboru obecné dějiny a také na univerzitě v Budapešti v oboru komparativní dějiny.

Jako doktorand studoval komparativní dějiny také na Oxfordské univerzitě ve Velké Británii. Dvakrát byl stipendistou prestižní německé vědecké nadace Alexandra von Humboldta a americké nadace Andrew W. Mellona. V rámci prestižního Fulbrightova stipendia vyučoval na Georgia College and State University v USA a zastával také místo hostujícího profesora na University of Western Australia v Perthu.

V roce 2012 ho velvyslanec Spojených států amerických jmenoval do funkce ambasadora Fulbrightova programu v České republice. Ve stejném roce byl jmenován profesorem historie.
V lednu 2014 se stal rektorem UPOL, o čtyři roky později tento post obhájil. Na funkci rezignoval na konci dubna 2021 po sporech ohledně vzniku výzkumného vysokoškolského ústavu CATRIN. Od srpna 2021 do konce ledna 2022 působil ve funkci rektora Anglo-americké vysoké školy. Následně přešel na pozici náměstka na ministerstvo školství.

Miller obdržel několik akademických a vědeckých ocenění, např. v roce 2005 R. John Rath Prize for Best Study in Habsburg History a Best Urban History Monograph Award.

V roce 2008 vydalo prestižní britské nakladatelství Ashgate jeho monografii Urban Societies in East Central Europe, 1500–1700. O dva roky později publikoval v New Yorku a Budapešti (spolu s Lázsló Kontlerem) monografii Friars, Nobles and Burghers – Sermons, Images and Prints: Studies of Culture and Society in Early-Modern Europe.

Bydlí v Olomouci. K jeho zálibám patří sport, ruská klasická literatura, zahradní architektura a putování divočinou. Je ženatý, má dvě děti, Janu a Barboru.