Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 17.6 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: FB

mjr. v. v. Mgr. Lubomír Metnar

* 6. 10. 1967, Olomouc

Politik, úředník, bývalý policista a ministr vnitra a obrany ČR

Po maturitě se jako předem vybraný branec písemně zavázal vstoupit do služebního poměru příslušníka Veřejné bezpečnosti a vykonávat po dobu 19 měsíců službu u Pohotovostního útvaru VB a potom ještě další tři roky u výkonných součásti Veřejné bezpečnosti. V bezpečnostních složkách dosáhl hodnosti majora, nyní je již ve výslužbě. 

Po odsloužení půlroční praxe v Ostravě a splnění služby tří závazných let u VB absolvoval Střední policejní školu Ministerstva vnitra v Holešově. V letech 1994 až 1998 studoval na Ostravské univerzitě ekonomiku, obchod a služby.

Následně vykonával službu policejního vyšetřovatele v Moravskoslezském kraji. Podílel se na vyšetřování žhářského útoku ve Vítkově v roce 2009, za to obdržel medaili. 

V červenci 2013 se stal prvním náměstkem tehdejšího ministra vnitra ČR Martina Peciny. Ministerstvo vnitra opustil o rok později, když byl po nástupu ministra Milana Chovance přesunut na post řadového náměstka. Následně se vrátil do zaměstnání v soukromém podnikatelském sektoru. 

V roce 2017 byl Metnar několik měsíců členem hnutí Bezpečnost, odpovědnost, solidarita (BOS), jehož někteří členové chtějí, aby Česká republika vystoupila z NATO a Evropské unie. 

V prosinci 2017 byl jmenován ministrem vnitra ČR, v červnu 2018 pak ministrem obrany ČR. V roce 2021 se stal jako nestraník za hnutí ANO 2011 poslancem. V současnosti zastává post předsedy výboru pro obranu (ANO).

V roce 2018 čelil podezření z plagiátorství týkající se jeho diplomové práce na téma Kolektivní investování, kterou v roce 2004 obhájil na Ostravské univerzitě. Dle České televize měl do práce opsat celé části textu bez uvedení zdrojů a rovněž bez jakéhokoli označení, že by mělo jít o citace. Univerzita si následně nechala vypracovat analýzy, zda se jedná o plagiátorství. Nakonec uvedla, že i když by patrně nyní práce k obhajobě připuštěna nebyla, postup za plagiátorství nepovažuje.

Žije ve Frýdlantu nad Ostravicí.