Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 14.9 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: facebook Vojtěcha Matochy

Vojtěch Matocha

*1989, Olomouc

Spisovatel, programátor, matematik.

Absolvent hejčínského gymnázia, vystudoval obor matematické metody informační bezpečnosti na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy. Zabývá se vývojem softwaru pro mobilní telefony, pracoval například na projektu virtuální In Karty v mobilní aplikaci Českých drah s názvem Můj vlak.

Tvůrčímu psaní se věnuje již od středoškolských studií, píše také recenze pro portál iLiteratura. Úspěšně se zúčastnil několika literárních soutěží. Jeho knižní debut Prašina o tajuplném místě uprostřed Prahy se stal bestsellerem. V říjnu 2019 vyšel druhý díl s podtitulem Černý merkurit, jako audioknihu ho namluvil herec Matouš Ruml. Třetí díl, Prašina: Bílá komnata, se na pultech objevil v roce 2022. Na knižní fenomén navázala komiksová série, chystá se filmové i divadelní zpracování. Kniha se již dočkala několika zahraničních překladů, vyšla např. na Slovensku, v Polsku, Bulharsku.

První díl Prašiny získal Cenu učitelů za přínos k rozvoji dětského čtenářství a Cenu nočních spáčů Noci s Andersenem. Autorovi přinesl také nominaci na Magnesii Literu, Cenu Jiřího Ortena nebo Zlatou stuhu.

Tři roky vedl Matocha v Olomouci skautský oddíl.

Pracuje jako manažer v IT firmě. Ve volných chvílích rád chodí po horách a cestuje.

Žije v Praze.