Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 9.1 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: vskk.cz

doc. Mgr. Radek Malý, Ph.D

*24. 7. 1977, Olomouc

Básník, autor knížek pro děti, překladatel a vysokoškolský učitel.

Vystudoval obor germanistika a bohemistika na Univerzitě Palackého.

Publikoval několik básnických sbírek, např. Lunovis (2001), Vraní zpěvy (2002), Větrní (2005) a Malá tma (2008). Překládá verše Georga Trakla, Rainera Marii Rilka, Paula Celana či Ericha Kästnera. Připravil také vlastní antologii německé expresionistické poezie Držíce v drzých držkách cigarety.

Společně s Hanou Mikulenkovou je autorem učebnic českého jazyka a literatury pro první stupeň základních škol. Z jeho tvorby pro děti lze zmínit Anežku ze slunečnic (2006), příběh František z kaštanu (2009) či knížku básniček Kam až smí smích (2009).

Napsal dva dramatické texty – Pocit nočního vlaku (2006, realizováno jako rozhlasová hra) a Černé Hoře – dobrodošli (2008). Pro činohru Národního divadla vytvořil zcela nový překlad Goethova Fausta.

Za svou tvorbu získal několik ocenění, mimo jiné dvě Magnesie Litery, Cenu Jiřího Ortena, Literu za poezii či Literu za knihu pro děti a mládež.

Působí externě na katedře bohemistiky FF UP, na katedře žurnalistiky IKSŽ Univerzity Karlovy a jako garant programu Literární tvorba na Vysoké škole kreativní komunikace.

Je členem Literárněvědné společnosti, PEN klubu, Česká sekce IBBY a Asociace spisovatelů.

S rodinou žije v Praze.