Reklama

Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor, venku je 7.6 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: archiv SK Sigma Olomouc

Radoslav Látal

* 6. 1. 1970, Olomouc

Fotbalový obránce či záložník reprezentant Československa a později České republiky. Vítěz Poháru UEFA se Schalke 04, stříbrný medailista z Mistrovství Evropy v Anglii v roce 1996. Mistr ligy s Baníkem Ostrava.

S fotbalem začínal v týmu FK Němčice nad Hanou a přes SK Prostějov se dostal do Sigmy Olomouc, za jejíž A-tým hrál už v 17 letech. Po vojně v Dukle Praha se vrátil do Olomouce, se kterou zažil slavnou pohárovou éru a duely s Realem Madrid a Juventusem Turín.

Před sezonou 1994/95 přestoupil do německého týmu FC Schalke 04. Zde působil několik sezon a vyhrál Pohár UEFA 1996/97. V roce 2001 následoval návrat do olomoucké Sigmy. Po neshodách v klubu však přestoupil do Baníku Ostrava a coby kapitán s ním vybojoval v roce 2004 titul.

Po aktivní hráčské kariéře se začal věnovat trénování. V naší lize vedl Opavu, Baník, Sigmu, na Slovensku Košice, v Polsku Gliwice a Bruk-Bet Termalica Nieciecza. Nyní by měl vést Jablonec.

Má syna Radka, který rovněž hrál za Sigmu, nyní je v kádru Mladé Boleslavi, a dceru Katku. S manželkou Jolanou žijí v Olomouci. Manželka provozuje sportovní mateřskou školu, soukromé jesle Bambíno a mateřské centrum Teta Jolanka.