Reklama

Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor, venku je 7.5 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: Jan Procházka

doc. Mgr. Miroslav Krobot

*12. 11. 1951, Šumperk

Divadelní a filmový herec, režisér, scenárista.

V roce 1969 maturoval na tehdejší Střední všeobecně vzdělávací škole v Zábřehu, dnešním gymnáziu. Poté absolvoval studium režie na brněnské JAMU.

Jeho první angažmá bylo v Západočeském divadle v Chebu. Následovalo DVÚ v Hradci Králové a v roce 1984 zamířil do pražského Realistického divadla. Zde se poprvé pracovně setkal, a to při režii inscenace Merlin aneb Pustá zem, s Ivanem Trojanem. Za Merlina obdržel v roce 1988 Cenu Českého literárního fondu. Velkých úspěchů se dočkal i na prknech Národního divadla, kde se stal roku 1990 kmenovým režisérem. Za nastudování vlastní dramatizace románu bratří Mrštíků Rok na vsi získal v roce 1993 cenu Alfréda Radoka.

Od roku 1991 vyučoval na katedře alternativního a loutkového divadla na pražské DAMU, odkud si do Dejvického divadla, kde zastával od roku 1996 post uměleckého šéfa, přivedl celý svůj absolventský ročník. Ten se stal základem nového divadelního souboru. Mezi jeho nejvýznamnější režie v Dejvickém divadle patří např. Oblomov, Tři sestry, Hamlet nebo Muž bez minulosti (Cena Alfréda Radoka). Z funkce uměleckého šéfa DD odešel na konci sezóny 2013/2014, v divadle zůstal jako herec.

V roce 2001 ho režisér Petr Zelenka obsadil do role Otce ve hře Příběhy obyčejného šílenství, přičemž role mu přinesla Cenu Alfréda Radoka v kategorii talent roku. Za stejnou roli, tentokrát ve filmovém zpracování (2005), obdržel Českého lva. Z jiných snímků, ve kterých si zahrál, stojí jistě za zmínku Účastníci zájezdu, Venkovský učitel, Alois Nebel, Ve stínu, Hořící keř, Okresní přebor či Revival.

S Olomoucí je spjat s televizní adaptací detektivek Michala Sýkory (Případ pro exorcistu, Modré stíny, Pět mrtvých psů), jako fanoušek fotbalové Sigmy účinkoval v dokumentu Sigma stoletá. Kromě filmových rolí ztvárnil i několik seriálových, dva z nich (Čtvrtá hvězda a Zkáza Dejvického divadla) také režíroval.

V roce 2014 měl premiéru jeho filmový režijní debut Díra u Hanušovic, následoval film Kvarteto (2017), který je stejně jako jeho poslední film Velká premiéra (2022), zasazen do prostředí Olomouce.

Pro Moravské divadlo Olomouc režíroval dílo prostějovského rodáka Vladimíra Körnera Zánik samoty Berhof. V součastnosti připravuje s olomouckou činohrou svou druhou inscenaci – Těsnohlídkovu Lišku Bystroušku, pro niž vytvořil se svým stálým tvůrčím partnerem Lubomírem Smékalem vlastní dramatizaci. Premiéra se uskuteční v lednu 2024.

Působí jako vysokoškolský pedagog, od roku 2004 je habilitován jakožto docent na pražské DAMU. Vydal prózu Nečíst (2020).

Je čestným občanem města Zábřeh.

S manželou, herečkou Hanou Doulovou, má dceru, rovněž herečku, Lenku Krobotovou a dva syny. Žije v Praze, často pobývá v Jedlí nedaleko Zábřeha, kde má chalupu.