Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 16.2 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: archiv Ceny města Olomouce

Jana Krejčová

* 26. 7. 1946, Bruntál

Výtvarnice.

V Olomouci absolvovala střední ekonomickou školu.

Pracovala na rektorátě Univerzity Palackého, kde měla v péči vydávání univerzitních sborníků a neperiodických publikací. Od konce roku 1987 působí jako profesionální výtvarnice převážně v oboru volné, reklamní a knižní grafiky a ex libris.

Vytvořila na 2700 grafik, většinu z nich technikou linorytu. Její práce jsou zastoupeny ve sbírkách řady galerií, muzeí a také soukromých sběratelů. Uspořádala na 60 samostatných výstav doma i v zahraničí a zúčastnila se více než dvou stovek výstav, přehlídek a soutěží v České republice i ve světě, na kterých získala řadu ocenění.

V letech 1994–2006 předsedala olomouckému Klubu přátel výtvarného umění, řadu let byla členkou komise knižního veletrhu LIBRI a v prvních letech 21. století byla kurátorkou výstav konaných ve Vile zdraví v Olomouci.

Po úmrtí manžela Petra Krejčího, prvního flétnisty Moravské filharmonie, začala rozvíjet svůj zájem o dějiny církevních objektů a s nimi souvisejících osob, který nakonec převážil nad její výtvarnou tvorbou. Je autorkou mnoha publikací, mimo jiné knihy nazvané Místa naděje na Svatém Kopečku u Olomouce. Krypty, hřbitovy a jiná pohřebiště a osoby tam pohřbené.

Z pozice členky Komise městské části Svatý Kopeček (2018–2022) uspořádala Italské dny, které proběhly v květnu 2019 na Svatém Kopečku a v Olomouci.

Za svou dlouholetou práci obdržela Cenu města Olomouce za rok 2022, v oblasti kultura.

Má dva syny a čtyři vnoučata, žije a tvoří na Svatém Kopečku.